U restoranu Divino bogatstvo plave ribe

Tematska večer u restoranu Divino
Tematska večer u restoranu Divino

 

U ugodnom ambijentu porečkog restorana Divino minulog vikenda održana je još jedna u nizu tematskih večeri. Ovog puta u glavnoj ulozi bila je plava riba, a uz nju su predstavljena vina Medea i maslinova ulja Salvela.

Večer je počela prezentacijom i degustacijom maslinovog ulja Salvela, koje je gostima predstavio vinar i proizvođač ulja Marko Krstačić čiji su maslinici smješteni na krajnjem jugu Poluotoka, na području Barbarige i Fažane.

Prisutni su mogli kušati cijeli spektar okusa maslinovog ulja, od snažne i gorkaste istarske bjelice, preko aromatičnog leccina i blagog i voćnog leccionea do buže, ulja blage i svježe arome.

Kao aperitiv poslužena je rakija muškat kaštelirske obitelji Špehar, a glavni kuhar Kristijan Budiša iz Rijeke je s pomoćnicima pripremio bogat meni na bazi plave ribe.

Na stolu se, za početak, našlo hladno predjelo sastavljeno od tartara od palamide i carpaccia od hobotnice, nakon kojeg je okusne pupoljke gostiju obradovala gratinirana sardela nadjevena peršinom, celerom, kapulom, pinjolima, bademom, pomidorima i kaduljom na bijeloj palenti.

Za glavno jelo posjetitelji su mogli kušati palamidu pripremljenu na gradelama od masline, a za kraj zasladiti se jastučićima od šumskog voća te medicom obitelji Špehar.

Jela su poslužena uz vina Medea koja su se savršeno sljubila s plavom ribom. Gosti su za vrijeme večere mogli uživati u malvaziji Medea Montiron iz 2010. godine, posluženoj uz tartar palamide i carpaccio od hobotnice, a koje je proglašeno prvim vrhunskim vinom južne Istre.

Uz gratinirane sardele poslužena je Medea Montiron iz 2011. godine, vino koje krasi titula najbolje hrvatske malvazije, a snažni Medea merlot iz 2011. godine poslužena je uz glavno jelo. Ovo je vino napravljeno od grožđa iz mladog vinograda kojem je to bila prva berba.

- Svaki petak održavamo ove tematske večeri, svaki put u suradnji s drugim lokalnim proizvođačem vina. Mislim da je to jedna vrlo lijepa simbioza ugostitelja i domaćih proizvođača vina i maslinovog ulja kojom se promoviraju autohtoni istarski proizvodi te omogućava proizvođačima da prodaju plodove svog rada, veli vlasnik restorana Divino Edi Deković.

Za ugodnu atmosferu u restoranu pobrinuli su se Andrej i Neno iz Rijeke, koji su na gitari i mandolini izvodili repertoar sastavljen od mediteranskih pjesama do latina i jazza i tako upotpunili doživljaj jedne lijepe večeri. (Jurica PRODAN, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter