U registru 750 tisuća birača manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na internetskim stranicama Ministarstva uprave građani mogu odnedavno pretraživati koliko birača živi na pojedinoj adresi. Da bi se ta baza podataka mogla pretraživati potrebno je u tražilicu unijeti prezime birača i njegov OIB ili JMBG. Zahvaljujući tome svatko tko zna nekoga tko prebiva u Dusini može provjeriti  prebiva li i dalje na jednoj adresi 404 birača. Priča o Dusini bila je aktualna prije lokalnih izbora 2009. godine.

Taj podatak potvrdio je manipulacije s popisima birača i sumnju da u pojedinim, posebno pograničnim mjestima prema Bosni i Hercegovini, ima "viška" birača u odnosu na realnu brojku. Istodobno, taj problem dijelom je bio uzrokovan i time što mnoge kuće u manjim mjestima Dalmatinske zagore i na otocima nisu imale kućne brojeve, a taj je problem u međuvremenu rješavan. Ovakvom pretragom svatko može provjeriti koliko je birača na njegovoj adresi i odgovara li prijavljeni broj birača realnoj brojci.

Od konca prošle godine, otkako je na snagu stupio Zakon o registru birača, broj birača smanjen je za oko 750.000. Naime, prema odredbama Zakona o popisu birača, svi koji imaju prebivalište u inozemstvu, a takvih je oko 412.000, moraju se za svake izbore na koje imaju pravo izaći, prethodno registrirati. Iz popisa birača brisani su i svi oni koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu, a njih je oko 340.000. To ne znači da ti ljudi ne mogu glasati jer će, u slučaju da na biralište dođu bez valjane osobne iskaznice, biti upućeni u ured javne uprave koji će im izdati posebnu potvrdu pomoću koje će moći glasati. Te dvije mjere donekle će pročistiti popis birača i svesti ga na realniju mjeru. Treća mjera, a to je kontrola prijave prebivališta, je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, a policija bi barem dio sumnjivih birača morala provjeriti prije lokalnih izbora koji će biti održani u svibnju. (T. PONOŠ/NL)

 - NO01886851.jpg

D. ŠKOMRLJ

 


Podijeli: Facebook Twiter