U regionalnoj konkurenciji pobijedio "4.7" Đure Gavrana

Pjesnik na službenom putu
Pjesnik na službenom putu

Nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji dvanaestog izdanja ZagrebDoxa osvojio je kineski film "Pjesnik na poslovnom putu" Jua Anqia, dok je u regionalnoj konkurenciji pobijedio hrvatski dokumentarac "4.7" Đure Gavrana.

Monografski pristup

"Poetičan, provokativan i prekrasan film 'Pjesnik na poslovnom putu' nagrađen je zbog snage i vještine s kojom spaja neočekivane društvene činjenice i uzbudljiv prikaz umjetnosti i osobnih tema", ističe se u obrazloženju žirija.

Žiri je ocijenio da taj film podsjeća "koliko je teško zadržati usredotočen, monografski pristup dokumentarnom filmu, a ujedno se uvjerljivo uhvatiti ukoštac s društvenim navadama i normama na područjima koja se obično kriju od međunarodne, vjerojatno i kineske publike".

"Hrabar u svojoj zahtjevnoj formi, vizualno originalan i dojmljiv, film Ju Anqija donosi veoma originalnu umjetničku viziju, koja i nakon svih filmskih eksperimenata proteklih desetljeća uspijeva proširiti naše viđenje dokumentarnog filma", dodaje se.

Zahvalivši putem videoporuke na "tako važnoj nagradi", redatelj Ju Anqi je rekao da se u životu boji samoće i pada s visine, a oboje mu se dogodilo - dok je snimao taj film bio je jako usamljen, a te večeri je pao i slomio nogu. "Hvala što mi tom nagradom donosite utjehu i ohrabrenje", poručio je.

 Gavranov film nagrađen je za "dojmljiv prikaz bivšeg alkoholičara na putu oporavka te detaljno razrađenu strukturu i inovativnu, ekonomičnu montažu i uključivanje publike jednostavnim filmom o običnom čovjeku punom iznenadnih preokreta i otkrića".

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobila su dva filma, "Ruski djetlić" Chada Gracie, koji "inovativno pristupa političkim i osobnim temama i izrazito emotivno nabijenoj političkoj prošlosti i sadašnjosti ukrajinskog društva", te britanski "Reci proljeću da ne dolazi" Saeeda Tajia Faroukyja, svjedočanstvo o ratu iz rijetko viđene perspektive afganistanskih vojnika.

Ruski djetlić

"Ruski djetlić" dokumentira pokušaje ukrajinskog umjetnika da se kroz svoj rad obračuna s traumom, katastrofom u Černobilu, iz kojega je nakon nuklearne nesreće s obitelji među prvima otišao. "Istrage koje provodi neobičan, no srdačan glavni junak, kao i politički nemiri, okreću potragu u posve drugom smjeru, što čini ovaj film još zanimljivijim, složenijim i izazovnijim za autora, likove i gledatelje", ocijenio je žiri.

Film "Reci proljeću da ne dolazi" dobio je priznanje kao djelo koje "uspijeva uvjerljivo predstaviti najbolnije i najdramatičnije događaje". "Borba različitih političkih i vjerskih skupina, katkada posve neprepoznatljivih čak i onima koji se bore u tom ratu, predstavljena je dokumentaristički dojmljivo, vješto nagoviještajući kako osobne drame i događaji nabijeni akcijom objašnjavaju situaciju u toj izrazito složenoj i teško ranjenoj zemlji", ističe se.

Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji osvojili su dansko-srpski film "Flotel Europa" Vladimira Tomića o autorovim godinama izbjeglištva u Danskoj i mađarski "Vlak nade" Klare Trencsenyi, o jednoj od rijetkih preostalih, a u socijalizmu vrlo popularnih "pionirskih dječjih željeznica". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter