U Ravnima vodovod tek krajem siječnja

Još manje od pola kilometra do cilja
Još manje od pola kilometra do cilja

Magistralni vodovod Škrkoni - Crni - Drenje - Ravni trebao je, prema prvotnom planu, biti izgrađen do kraja prošle godine, no prvenstveno zbog loših vremenskih uvjeta rok je prolongiran do konca siječnja, potvrdio nam je voditelj gradilišta Davor Zović iz pulske tvrtke Cesta.

Preostalo je postaviti još manje od pola kilometra cijevi te izgraditi priključke za sela u ovom obalnom dijelu općine Raša velikog turističkog potencijala, koje se dosad vodom opskrbljivalo iz cisterni i uz pomoć hidrofora.

Niz godina najavljivanu investiciju, tešku oko šest milijuna kuna, u 90-postotnom iznosu pokrivaju Hrvatske vode, a ostatak su osigurali Općina i Vodovod Labin, nositelj projekta. Zimus je, podsjetimo, položeno 1,7 kilometra cijevi od Škrkoni do županijske prometnice nadomak Crni, a posao je nastavljen koncem kolovoza.

Vitalni projekt za lokalnu zajednicu bit će zaokružen tek izgradnjom vodosprema u Crnima, Drenju i Ravnima te lokalnih ogranaka.

Dokumentacija je zgotovljena, rješavaju se dozvole i imovinskopravni odnosi te traži pomoć od Hrvatskih voda, po istom modelu kakvim je financiran cjevovod.

- Ovih dana dobili smo godišnji plan te javne tvrtke, u koji zasad ipak nisu uvrštene naše vodospreme, procijenjene vrijednosti od osam do devet milijuna kuna, no nadamo se njegovom rebalansu, povoljnom po nas, kaže direktor Vodovoda Labin Dino Škopac.

Cjevovod je konačno stigao do kuća i apartmana, no slavine domaćinstava još će neko vrijeme biti suhe. Hoće li građani morati čekati vodospreme i ogranke da bi prestali žeđati?

- S obzirom na preveliki pritisak u mreži bez vodosprema, pokušat ćemo ugradnjom ventila i osiguranjem mjesta za priključenje pojedinih zgrada ili hidranata omogućiti vodoopskrbu građanstvu. I to privremeno rješenje bit će izuzetan iskorak u odnosu na dosadašnju situaciju, objašnjava Škopac.

Na potezu od Crni do Ravni živi, prenosi nam mještanin potonjeg naselja Toni Brezac, oko 250 stanovnika, a ljeti, u jeku sezone, ovdje boravi i do 2.000 turista.

- Obećavaju nam vodovod, onako ozbiljnije, zadnjih desetak godina, ali nikad za to ni bilo šoldi. Konačno je, evo, došao red i na nas, sretan je Brezac.

Veli da je na vodu ljeti trošio kudikamo više negoli na struju. Cisterna od 12 kubika stoji oko 100 eura, pri čemu je skup prijevoz, a ta je količina za njegovo višečlano kućanstvo u sezoni dovoljna za pola mjeseca.

- Sad ću valjda, kad sam već na selu, moći i salatu posaditi u vrtu, jer uz takve cijene luksuz je zalijevati gredice. Nadam se da ću kalanicu napokon moći pretvoriti u konobu. Makar, još sam skeptičan jer trebaju izgraditi i vodospreme i ogranke. To moraju riješiti do lipnja, inače će tu "bit čine", zaključuje barba Toni. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter