U Raškoj dolini opet se siju žitarice i čiste kanali

Raška dolina
Raška dolina

Raška dolina se posljednjih godina uglavnom spominjala u kontekstu razvojnih planova koji su dugo ostajali samo u sferi projekcijskog plana, prvenstveno zbog toga jer je općina tek koncem prosinca 2013., nakon što je na vlast došla nova garnitura, predvođena načelnicom Glorijom Paliska Bolterstein, Agenciji za poljoprivredno zemljište dostavila kompletnu dokumentaciju za raspisivanje natječaja.

Ukupno 265 hektara u 43 cjeline dano je u zakup za poljoprivrednu proizvodnju na pedeset godina u lipnju 2015. Ova dugo očekivana vijest označila je konačnu promjenu godinama otužne slike neobrađenih, u šaš zaraslih polja u vrijednoj dolini koje se mnogi Rašani prisjećaju kao Bonifike, žitnice iz sredine prošlog stoljeća. U prilog tome govori i činjenica da je Općina Raša inicijativu za raspisivanje natječaja za zakup inicirala temeljem interesa nekolicine potencijalnih ulagača.

- Ovo je samo dokaz da se ipak može, ako se hoće i ako se ustraje u nečemu što bi u konačnici moralo biti od koristi našim građanima, konkretno njihovom zapošljavanju. Bilo je, istina, u ovoj priči neizostavnih administrativnih čvorova, ali jednostavno treba biti uporan, trebalo je kucati na vrata odgovornih u Zagrebu, jer se taj trud na kraju, eto, ipak isplatio, govori nam raška načelnica Paliska Bolterstein.

O tom državnom zemljištu cijeli postupak natječaja vodila je Agencija za poljoprivredno zemljište, te su na kraju kao najbolji ponuđači izabrani Nataša Vujec, nositeljica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Novaka, koja je dobila u zakup deset parcela ukupne površine 5,99 hektara. Trgovačkom društvu Ban produkt iz Kaštelir-Labinci dodijeljeno je devet parcela, ukupne površine 48,18 hektara. Najviše zemljišta čak dvadeset i dvije parcele, ukupne površine 185,5 hektara dobio je poznati istarski maslinar Sandi Chiavalon, nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vodnjan. Po jedna parcela pripala je Alenu Peršiću, vlasniku obrta za poljoprivredu i stočarstvo Peršić iz Pule te Ivanu Perku nositelju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Raše.

- Za Općinu Raša kao lokalnu zajednicu najvažnije je što se stavilo u funkciju plodno tlo, da se pokrene proizvodnja i da se otvore nova radna mjesta. Općina Raša spada u one općine, za koje se proveo natječaj za dodjelu zemljišta. Poznato je da su mnoge općine pripremile dokumentaciju i puno prije Raše, no natječaj nije ni započet. Znamo da je kod nas dugogodišnji problem bio status vodnog dobra. Otkako sam načelnica posvetili smo se tom problemu i riješili i tu zapreku. Zahvaljujem se svima koji su nam iskazali razumijevanje i pomogli u rješavanju ovog pitanja, rekla je Paliska Bolterstein.

Zakupac najvećeg dijela zemljišta, Sandi Chiavalon, poznati maslinar i uljar iz Vodnjana izjavio nam je kako su oni već očistili sve parcele od korova i ostalih zaraslina, s obzirom da je to zemljište već desetljećima neobrađivano.

- Očistili smo šest kilometra kanala trećeg reda i odmuljili ga, jer po ugovoru trebamo to učiniti sami. Od ukupno šezdeset kilometra malih kanala po njivama, koji skupljaju kišnicu, također smo očistili već dvadeset kilometra. To su takozvani kanali sisavci, te ih je obavezno potrebno dobro očistiti, jer se inače skuplja voda po njivama, koja tamo i ostaje, te sve zasađeno trune, govori nam Chiavalon.

Napominje, kako će se u dolini Raše, baviti ekološkom poljoprivredom, znači bez upotrebe bilo kakvih pesticida i kemikalija. Već je zasadio žitarice i kulture gustog sklopa, što se mora činiti kad se počne s obrađivanjem zemlje koja je godinama bila neobrađivana, jer se ona jedino tako može dovesti do optimalne kvalitete da bi na njoj mogli rasti drugi poljoprivredni proizvodi.

Ova lijepa priča, donosi i otvaranje novih radnih mjesta. Tako Chiavalon, već sad zapošljava nekoliko sezonaca te isto toliko stalno zaposlenih, a s početkom prerade u Raši, rasti će broj novootvorenih radnih mjesta. (Adriano ŠĆULAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 29. SIJEČNJA


Podijeli: Facebook Twiter