U Raši školska fasada puca od jada

Obnova školske fasade planira se već pet godina, ali novca nema (I. RADIĆ)
Obnova školske fasade planira se već pet godina, ali novca nema (I. RADIĆ)

Raška osmoljetka iznutra je, kako i priliči pučkoj školi, vesela i šarena - maskenbalom su obilježene poklade, tematskim predavanjem nedavni Dan rudara…No, izvana ta zgrada podignuta 1937. godine izgleda krajnje otužno. Fasada na kojoj se i dalje kočoperi natpis "Mi smo vojska Titova", podsjećajući na vremena u kojima školstvo nije toliko kuburilo, već duže vapi za obnovom.

Ta je parola vjerojatno i jedini zahvat na pročelju još od vladavine Italije.

- Sad je već vrag odnio šalu!, veli nam kućni majstor koji "stražari" pred školom u vrijeme nastave. Žali se da je morao sastrugati komade žbuke najviše oštećene zubom vremena i nedavnim kišama, da ne bi sami otpali, što je opasno.

OŠ Ivana Batelića veće ulaganje doživjela je 2010. godine, kada je Županija, kao osnivač ustanove, s 370 tisuća kuna financirala cjelovitu obnovu toaleta - zamijenjeni su neprimjereni čučavci i sanitarije, stari koliko i zgrada. Tom je prilikom tadašnja uprava osmoljetke poručivala da je dotrajalu fasadu u planu obnoviti kroz pet godina. Taj se rok polako primiče - jesu li radovi na pomolu?

- Radi se na tome, svi su svjesni izgleda zgrade. Uputili smo zahtjev Županiji za sanaciju fasade i obnovu stolarije, no još nemamo povratnih informacija, veli ravnateljica škole Greis Franković. Svjesna je, veli, teške financijske situacije, no ne gubi nadu da će zgrada u dogledno vrijeme biti obnovljena.

- Razmotrit će se model sufinanciranja s Općinom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ostalim stranama, odgovorila nam je Patricia Smoljan, pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje. Napominje da nijedan osnovani zahtjev ustanova nije odbačen, već se rješava s manjom odgodom, ali kvalitetno. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter