U Raši obilježena godišnjica Labinske republike

Raška dvorana
Raška dvorana

U Raši je danas u velikom stilu obilježena 93. godišnjica Labinske republike, štrajka rudara i proglašenja njihove samouprave, pod parolom "Kova je nasa!". Skup u nedavno uređenom bivšem kinu pratilo je 200 uzvanika i građana, najviše u novije vrijeme slavljenja tih povijesnih događaja iz 1921.

U godinama neiskorištenoj kinodvorani, koju su mnogi mještani s radoznalošću pohitali vidjeti ušminkanu, opet su se gledali filmovi (i to o kovarima i izgradnji naselja!), a slika oživjele place potvrdila je da je Raša ishodište rudarenja na Labinštini.

- U danima koji su zauvijek obilježili Labinštinu prisjećamo se generacija naših nonića rudara, njihovog teškog života. Odgovorni smo cijeniti i sačuvati svoju povijest, tim više jer ovdje gotovo da i nije bilo obitelji koja nije imala rudara, istaknula je raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika podsjetio je i na Podzemni grad, krovni projekt u vrednovanju rudarske baštine, putem kojeg Labinština cilja dospjeti na svjetsku turističku kartu kao prepoznatljivo odredište.

"Labinska republika jedan je od povijesnih događaja zahvaljujući kojima se suvremena Hrvatska svrstala u klub civiliziranih europskih zemalja. Republika je imala sve elemente samoupravljanja, autonomije, s jasnom težnjom rudara da sami odlučuju o svojoj sudbini", istaknuo je Drandić, uz kojeg se prijemu odazvao i bivši dugogodišnji župan Ivan Jakovčić.

- Žalosno je da se danas moramo boriti s posljedicama privatizacije, najveće pljačke na ovim prostorima. Pozivam vas da damo punu podršku radnicima Mirne, Arene i svima koji se bore za očuvati svoje delo, zaključio je Drandić.

Delegacije predstavnika lokalne i mjesne samouprave te Udruge "Kova je nasa" održali su komemorativni skup na Krvove place u Vinežu.

Svečanost je zaključena rudarskim ručkom - besplatnim fažolom, koji su u dvorani RKUD-a, nekadašnjem kovarskom Dopolavoru servirali raški izviđači. Svirao je Gradski orkestar Labina, a pjevali i recitirali učenici mjesne osmoljetke. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter