U Rakovici se obilježava 1700 godina Milanskog edikta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Procesijom vjernika, folklornih grupa Korduna, predstavnika braniteljskih udruga te inicijativa "U ime obitelji" i "Hrvatska žena" iza 10 sati u Rakovici će započeti proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta, događaja iz davne 313. godine važnoga za kršćanski svijet koji je nakon puna tri stoljeća progona dobio slobodu.

Predsjednik Odbora za proslavu, gospićko-senjski biskup Mile Bogović je novinarima, neposredno prije procesije, kazao da je Milanski edikt vodio k tome da je kršćanstvo postalo u Rimskom carstvu i državna religija. Došlo je, naime, do povezanosti i suradnje između trona, odnosno svjetovne vlasti i oltara, vlasti crkvene.

"Neki će poslije govoriti da je tu Crkva zakazala, tijekom protestantizma kritiziralo se da je Crkva nakon cara Konstantina propadala, urušavala se, ali to je samo jedno mišljenje, a istina je da je nakon Milanskog edikta procvjetalo puno toga dobrog za cijelo društvo, primjerice procvjetala je znanost i nastali su crkveni redovi", kazao je biskup Bogović.

Dodao je da onaj tip društva koji je tada nastao živi u stvari i danas po cijelome svijetu, jer je Europa diktirala stil života po cijelome svijetu.

"Kao povjesničar znam da je car Konstantin uvidio da je kršćansko društvo najzdraviji dio društva, a onda mu se, uoči jedne presudne bitke dogodilo da je usnuo križ na nebu s porukom 'u ovom ćeš znaku pobijediti'. Pritom križ nije bio samo neki magični znak nego program, spasenje, snaga, pobjednički put svijeta. Tu mu je vjeru usadila majka, Sv. Jelena i mi smo odlučili da se u crkvi 'Sv. Jelena' u Rakovici obilježi taj važan događaj od prije 17 stoljeća", objasnio je Bogović.

Na pitanje Hine o ulozi u proslavi udruge "U ime obitelji", koja traži da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene, Bogović je kazao da je tu naglasak na stavu da je žena po svome zvanju majka i da to nije rušenje njenog dostojanstva.

"Upravo na primjeru sv. Jelene vidimo što jedna dobra majka može za svog sina učiniti i time podupiremo inicijativu o naglašavanju važnosti braka i obitelji, majčinstva i očinstva, a ne o slobodi žene od majčinstva", rekao je Bogović.

Budući da će sastavni dio proslave biti i braniteljske udruge, Bogović je naglasio da su branitelji pobijedili po znaku križa i krunice, jer po sili oružja i samo vojnoj snazi ne bi mogli pobijediti, što je, za one koji vjeruju, jaki dokaz snage Kristove.

Kada procesija stigne do Crkve sv. Jelene započet će misno slavlje na otvorenom koje će predvoditi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz sudjelovanje predsjednika HBK i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, šibenskog biskupa Ante Ivasa, biskupa Gospićko-senjske biskupije Milu Bogovića i drugih svećenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter