U Raklju predstavljena "Arionova vrata"

S predstavljanja zbirke pjesama Lilijane Domić
S predstavljanja zbirke pjesama Lilijane Domić

U petak navečer u Raklju u Spomen-muzeju, rodnoj kući Mate Balote, svirkom najmlađih na sopelama i starijih članova KUD-a Mate Balote otvorena je večer predstavljanja zbirke pjesama prošlogodišnje dobitnice Nagrade Mate Balota za rukopis "Arionova vrata" autorice Lilijane Domić.

Armando Debeljuh, predsjednik Susreta na dragom kamenu i realizator te manifestacije, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom tog zavičajnog literarnog projekta i najavio novosti koje će već iduće godine ovoj literarnoj nagradi dati novi polet i veću težinu u kulturnom krajoliku Istre.

O knjizi je pak govorio pjesnik i nakladnik Branko Čegec koji je naglasio glazbeni predložak kao ishodište ovom poetičnom projektu. Opus molitvenih pjesama riječkog baroknog glazbenika Vinka Jelića potaknuo je autoricu za ispitivanje sonetnoga ciklusa u kojemu se postmodernim tehnikama rekonstrukcije ispisuje objedinjujući prostor Rijeke i riječkoga krajolika jezikom koji spaja sjevernojadransku (trsatsku) čakavicu s ishodišnim latinizmom Jelićevih napjeva i suvremenim standardom, koji knjigu upisuje u suvremenost.

Skup je zaključila autorica govoreći stihove iz nagrađene zbirke uz pojašnjenja njene fasciniranosti prema stvaralaštvu baroknog kompozitora, koji je bio presudan za rađanje ovog ciklusa pjesama. Svi su prisutni na koncu na dar dobili knjigu "Arionova vrata" s posvetom pjesnikinje. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter