U Raklju KUD koji mili moji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

KUD "Mate Balota" iz Raklja u svojih je 15 godina stekao zavidan renome u Hrvatskoj, a i šire, zahvaljujuci svojim plesacima, svircima i kantadurima. Nažalost, umjesto da u rujnu pocne nova sezona proba i gostovanja KUD je docekao turbulentnu jesen i probleme kojima se ne nazire kraj.

Prije nešto više od mjesec dana nekoliko se clanova rakljanskog KUD-a "odcijepilo" i oformilo KUD Rakalj, vrbujuci stare i nove clanove da im se pridruže. Tako sada dva društva pjevaju tradicionalnu "Spod mi Raklja sela", ali svako u svom tonalitetu.

KUD "Mate Balota" od 1999. godine probe redovno održava u društvenom domu, o cijem je korištenju potpisan ugovor s Opcinom Marcana. Buduci da je i novoosnovani KUD ondje želio održavati probe, ne dogovorivši raspored korištenja sa svojim bivšim kolegama prije 15-ak dana, neslužbeno saznajemo, netko je provalio u dom! Prema glasinama koje kruže Rakljem, to je ucinio revoltirani clan novooformljenog društva.

Predsjednik KUD-a "Mate Balota" Josip Percan priznao je da su ga ova zbivanja potresla i da mu je jako žao što se ovako nešto uopce dogada, posebice stoga, smatra on, što je uzrok politicke naravi.

- Nakon iznenadne smrti dopredsjednika KUD-a Milana Percana u srpnju njegova kci Jelena Percan i jedna grupa njenih istomišljenika formirali su KUD Rakalj i pozvali roditelje djece mladih skupina našeg KUD-a na sastanak bez da im kažu razlog za to i mimo dogovora s voditeljima KUD-a. Roditelje su zbunili kada su im na sastanku rekli da imaju 10 minuta da odluce hoce li im djeca i dalje biti clanovi "Mate Balote" ili ce prijeci u KUD Rakalj. Samo nekolicina djece prešla je u novo društvo, i to vecinom zbog obiteljskih ili prijateljskih veza. Naš KUD i dalje sasvim normalno funkcionira, ali mi je žao zbog te djece i zbog svih nas da je došlo do takvih problema i uznemiravanja kada je uloženo toliko truda da postignemo neku kvalitetu za dobrobit sviju, objasnio je Percan.



Prema njegovom mišljenju, buduci da je on i predsjednik Opcinskog vijeca te clan SDP-a, u svemu je tome prste imao i njegov politicki oponent, vijecnik HSU-a Andelo Valic, cija je supruga dopredsjednica "Raklja". Percanov politicki oponent bio je i pokojni Milan Percan, takoder clan HSU-a, no, s njim je, kaže, uvijek dobro suradivao i komunicirao, te smatra da upravo pokojni Milan, koji je puno napravio za rakljanski KUD, ne bi odobrio da se ovakvo što dogodi.

Josip Percan istice da s vodstvom novog društva ne uspijeva uspostaviti dijalog, sjesti za stol i naci zadovoljavajuce razrješenje nastale situacije. To isto pak za njega tvrdi predsjednica "Raklja" Jelena Percan.

- Do svega je došlo zbog neslaganja s predsjedništvom KUD-a "Mate Balota" jer se dosta toga radilo netransparentno i ovo što se sada dogodilo samo je rezultat dugogodišnjih problema unutar društva. Vjerujte mi da smo dugo razmišljali prije no što smo se odlucili na ovaj potez, pozivali vodstvo "Balote" na razgovor pa cak i da nam se pismeno ocituju o nekim pitanjima, ali oni su nas samo ignorirali.

Cak je i Skupština koja se trebala održati u srpnju odgodena, što su opravdali smrcu moga oca. Što se pak politike tice, to sigurno nije razlog odvajanja jer me politika ne zanima, niti se radi o nekakvom osobnom interesu. A što je moj tata htio ili nije htio, to valjda ja najbolje znam. Nije se ni on baš najbolje slagao s vodstvom jer su mu smetale neke stvari, ali istina je da nas je uspijevao sve držati na okupu, kaže Jelena Percan.

Prema njenim rijecima, velik dio clanova je htio odustati od folklora, pogotovo plesaci, a suprotno od predsjednika KUD-a "Mate Balota", ona tvrdi da je u njezino društvo prešlo 90 posto clanova. Neslužbeno pak doznajemo da to nije tako, ali i da ce se ova trakavica nastaviti uz pojavljivanje novih problema, što zbog koreografija koje je za "Balotu" osmislio Stjepan Celic i na njih polaže autorsko pravo, što zbog narodnih nošnji koje je zahvaljujuci sponzorstvu uspio nabaviti pokojni Milan Percan, a koje su takoder vlasništvo starog društva.

Cini se da je barem nekakav sporazum uspostavljen izmedu dvaju društava buduci da i jedni i drugi odnedavno redovno održavaju probe u društvenom domu.

Inace, KUD "Mate Balota" formiralo je 1996. godine nekoliko istomišljenika, medu kojima su bili i Josip i Milan Percan, s ciljem da djeci Raklja i okolice ponude zanimljiv i kvalitetan nacin provodenja slobodnog vremena jer je 90-ih Rakalj bio na zlu glasu zbog narkotika i kriminala medu mladima.

Kakva god bila prava pozadina ove price, žalosno je što su djeca i mladi ponovo izgubili stabilno tlo pod nogama jer su im odrasli na dva dijela rascijepili jedinu kulturnu instituciju koja je svih ovih godina postojala u Raklju.


Podijeli: Facebook Twiter