U radionici 27 radnika od čega 16 s invaliditetom

Slavica Jelovac, Nada Puškar s radnicom zaštitne radionice (M. MIJOŠEK)
Slavica Jelovac, Nada Puškar s radnicom zaštitne radionice (M. MIJOŠEK)

U povodu desete godišnjice rada i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Zaštitna radionica Tekop Nova, danas je imala takozvani Dan otvorenih vrata. U neformalno i ugodnom druženju u svojim je prostorima primala dosadašnje ali i nove klijente. Kako doznajemo od v.d. ravnateljice Slavice Jelovac riječ je o ustanovi za zapošljavanje osobe s invaliditetom koju su 2003. godine osnovali Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela 2004. godine.

Ustanova je osnovama s ciljem zapošljavanje osoba s invaliditetom na proizvodnim programima nekadašnjeg TEKOP-a, u izradi radne odjeće. Kako pojašnjava Jelovac, za osnivanje i daljnji opstanak kao zaštite radionice bilo je potrebno ispuniti uvjete propisane Zakonom odnosno ustanova, odnosno radionica mora imati zaposleno minimalni 51 posto osoba s invaliditetom.

- Tekop Nova danas ima zaposleno ukupno 27 radnika od čega 16 s različitim vrstama i stupnjevima invaliditeta, navodi Jelovac uz riječi da je adekvatnom raspodjelom radnika s invaliditetom na odgovarajuća rada mjesta postignuta potpuna zaposlenost i bolja efikasnost unutar radnog procesa. Kako nam veli, a radnici su nam i sami potvrdili, u Tekop Novoj vlada pozitivno radno okruženje što radnicima omogućava savjesno i marljivo obavljanje ugovorenih poslova bez vidljivih razlika u procesu rada vezanog za stanje invaliditeta. Kako doznajemo proizvodni je pogon opremljeni novim osnovnim sredstvima i uređajima koje su nadopunjavaju sredstvima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kao pomoć pri prilagodbi radnog mjesta. Također, u radionici ističu veliku pomoć i podršku Grada Pule u nabavci dostavnog vozila koje im je bilo prijeko potrebno. Danas ova tvrtka uspješno posluje i stvara prepoznatljivu radnu odjeću za komunalne, uslužne i proizvodne subjekte, zatim ugostiteljsku u hotelijersku odjeću, odjeću za škole i vrtiće te medicinsko osoblja, a radi i narodne nošnje za razna kulturno-umjetnička društva. Nada Puškar pomoćnica ravnateljice ističe iz asortimana i Tekopov zaštićeni suvenir - lutkice u istarskim narodnim nošnjama te dodaje da su njihove usluge dostupne i svim građanima koji žele nešto sašiti po mjeri ili pak trebaju neki krojački popravak.

- Usprkos recesiji te teškom stanju u tekstilnoj industriji uspijevamo naplatiti svoja potraživanja te i ove godine očekujemo pozitivno poslovanje koji je rezultat uzlazne tendencije poslovanja kroz rast realizacije vlastitih pridoda, a koji čine oko 65 posto ukupnih prihoda ustanove, te sufinanciranje od strane Grada Pule, Istarske županije i Zavoda za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a bez čije financijske pomoći opstanak ove ustanove ne bi bio moguć, zaključila je ravnateljica te pozvala zajednicu da ovu ustanovu i dalje uvažavaju kao poslovni subjekt koji otvara vrata osobama s invaliditetom i na taj im način vraća izgubljenu nadu u pronalaženju svoga mjesta na tržištu rada.

Od radnice Slavice Percan, koja već deset godina radi u Tekop Novi na poslovima šivačice, za što se i školovala, doznajemo da je zadovoljna poslom i radnim mjestom dok njezina kolegica Janja Levak dodaje da bi "šoldi moglo biti malo više", no da im je možda i bitnije to što je radna atmosfera odlična. "Kada na posao odlazite zadovolji, bez grča u želudcu, to je i više nego dovoljno", navela nam je ova šivačica koja u zaštitnoj radionica radi posljednjih sedam godina. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter