U rabačkom hotelijeru plaće rastu za četiri posto

Direktor Maslinice očekuje kako će ovo povećanje plaće povećati motiviranost radnika (Arhiva)
Direktor Maslinice očekuje kako će ovo povećanje plaće povećati motiviranost radnika (Arhiva)

Radnicima Maslinice d.o.o. ove će se godine povećati plaće za četiri posto. Od 1. svibnja plaće će se povećati za 2,5 posto pa će osnovica za obračun plaće, koja se množi koeficijentom radnog mjesta, sa sadašnjih 2.940,52 kuna porasti na 3.014, a od 1. prosinca povećava se za dodatnih 1,5 posto, na 3.060,25 kuna. Nadalje, svim radnicima na najnižem koeficijentu, po tarifnom prilogu 1,26, s plaćom za mjesec rujan, umjesto dosadašnjih 500 kuna isplatit će se jednokratni dodatak na plaću u iznosu od 750 kuna neto. No, uz uvjet da su radili  najmanje tri mjeseca tijekom godine.

Sezonski radnici nisu zakinuti

Dogovoreno je to jučer tijekom pregovora sindikalne povjerenice Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u Maslinici Admire Žakule i direktora Maslinice d.o.o. Rabac Filippa Horstmanna. Jučer su počeli i odmah uspješno završeni pregovori. Dogovoreno će biti unijeto kao anex u Kolektivni ugovor. Horstmann je napomenuo da očekuje kako će ovo povećanje plaće povećati zadovoljstvo i motiviranost radnika. Žakula je izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom s obzirom da se sve gore navedene prigodne nagrade radnicima isplaćuju na temelju Kolektivnog ugovora sklopljenog između SIKD-a i poslodavca, a koji je sklopljen na neodređeno vrijeme. Ujedno je naglasila da se u Maslinici sezonski radnici tretiraju čak bolje u odnosu na stalne radnike, što nije uobičajeno u turističkim kompanijama.

- Sezonski radnici su u radnom odnosu u Maslinici gotovo cijelu godinu, stoga i ne čudi da su ti radnici članovi Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, a koji je inače jedini sindikat koji djeluje u rabačkoj Maslinici. Ta tvrtka zapošljava 72 radnika na neodređeno vrijeme i još oko 220 sezonskih, zaključila je Žakula.

Iz sindikata napominju da se u Maslinici d.o.o. isplaćuje i božićnica u neoporezivom iznosu od 2.500 kuna, koja se sezonskim radnicima isplaćuje u razmjernom dijelu ovisno o trajanju radnog odnosa. Također, svim radnicima u mjesecu kolovozu, koji su kod poslodavca zaposleni do 31. kolovoza i minimalno tri mjeseca, isplaćuje se jednokratna nagrada u iznosu od 1.000 kuna neto.

Pregovori u Istraturistu o Maistri

Maslinica je četvrta istarska turističko-hotelijerska tvrtka gdje je ove godine dogovoreno povećanje plaća. Početkom mjeseca je SIKD to isposlovao u Valamar Rivieri i Plavoj laguni, a početkom godine je drugi sindikat to postigao u Arenaturistu. U tijeku su pregovori u umaškom Istraturistu i u rovinjskoj Maistri te u Laguni Novigrad. Podsjećamo da su u Valamar Rivieri plaće povećane za četiri posto, u Plavoj laguni za tri posto, u Arenaturistu za 1,15 posto, a jedino zaposlenici u JU Brijuni dugi niz godina nisu postigli rast plaća. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter