U Purisu će se nastaviti proizvodnja

Puris nastavlja primarnu proizvodnju
Puris nastavlja primarnu proizvodnju

Svim zaposlenicima Purisa d.d. u stečaju nedavno je uručen otkaz, a kroz nekoliko dana, nakon dodatnih konzultacija, stečajni će upravitelj Zdravko Čupković odlučiti kojima će ponuditi novi ugovor o radu, saznali smo od samog Čupkovića koji još nije htio ni približno kazati koliko će od 400 zaposlenika dobiti otkaz.

- Sada nam je najvažnije zaštititi stečajnu masu, dakle pokretnu i nepokretnu imovinu te osigurati putove nabavke kako bi nastavili primarnu proizvodnju, doduše, u nešto manjem obimu. Planiramo za početak proizvoditi 65-70 tona purećeg mesa mjesečno, kazao je Čupković, koji također ima namjeru vratiti Purisove poslovne funkcije koje je prijašnji vlasnik Gavrilović d.o.o. dokinuo odnosno preselio u Petrinju: sektor komercijalnih poslova, sektor distribucije, sektor pravne službe i financija te vratiti Purisove maloprodajne objekte.

Do skupštine vjerovnika, koja je zakazana 6. studenog, pripremit će se popis imovine te bilanca poduzeća pa će se tek onda znati koliko iznose Purisovi dugovi. S početkom nove godine krenuo bi tov purana, dok bi uzgoj pilića do dolaska strateškog partnera izostao. "Radi se s jedne strane o uređenoj tvrtci, ali dosta je teška situacija jer je prestala primarna proizvodnja odnosno dosadašnji vlasnik nije osigurao tov purana u mjesecima koji dolaze", kaže Čupković dodajući da će analizirati poslovanje Purisa u posljednje dvije godine te će u slučaju da se utvrde nepravilnosti alarmirati nadležne institucije.

- U svakom slučaju nastaviti ćemo proizvodnju. Bit će to sada nešto manja tvrtka, ali za godinu dana nadamo se prodaji strateškom partnerima, veli Čupković koji vjeruje da je brend Purisa dovoljna garancija da će interesa za tom tvrtkom biti. "Zasad postoje samo usmeni kontakti sa zainteresiranim tvrtkama, nismo dobili pismo namjere o kupnji Purisa", kaže Čupković koji je prije našeg razgovora u upravnoj zgradi Purisa, čuli smo, telefonski razgovarao s predstavnicima varaždinske Vindije, dok je nakon razgovora imao sastanak s pazinskim gradonačelnikom Renatom Krulčićem kojeg smo susreli na odlasku.

Supetarski načelnik Mario Bratulić na čijem se području nalaze najznačajniji proizvodni pogoni Purisa nedavno je na sedam najznačajnijih adresa prehrambeno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj i Sloveniji odaslao poziv za preuzimanje i ulaganje u tvrtku Puris d.d. u stečaju.

 

"Ako se prave kompanije uključe u stečajni postupak vjerujem da će se sačuvati većina radnih mjesta i proizvodnja", kaže Bratulić koji hvali "maksimalne napore stečajnog upravitelja da pokrene proizvodnju".(Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter