U Pulu stiže više od 1.400 triatlonaca iz 53 zemlje


Više od 1.400 natjecatelja iz 53 zemlje svijeta sudjelovat će na ovogodišnjem, trećem po redu, izdanju Ironman 70.3, međunarodnoj triatlon utrci koja će se održati u nedjelju 17. rujna. Natjecatelji su već počeli stizati, a dio Karolina već je pretvorena u sajamski prostor ove brendirane utrke.

Tim je povodom danas održan konferencija za medije u hotelu Park Plaza Histria na kojoj su organizatori i pokrovitelji detaljnije pojasnili ovogodišnje novine.

Organizator Igor Ribarić istaknuo je tako da među natjecateljima ima najviše Talijana i Nijemaca, da je po broju prijavljenih natjecatelja, Hrvatska na sedmom mjestu, ali i da ima atletičara iz udaljenih zemalja, poput Vijetnama, Mauricijusa, Novog Zelanda, Australije, pa čak i 13 iz Kazakhstana.

- Svjesni smo također da je Pula stari grad pa smo stoga posebno ponosni na činjenicu da smo dobili dozvolu da finiš bude u velebnom zdanju pulske Arene. To je ono što, uz dobre ljude, odlično hranu i jednu posebnu atmosferu, čini pulski Ironman posebnim. Također, iako je na Ironmanu uglavnom najviše muških natjecatelja, Pulu očito vole i natjecateljice jer imamo najviši postotak ženskih sudionica, čak 20 posto, naglasio je Ribarić.

Na utrci ima i atletičara paraolimpijaca, a ove godine promotor utrke je i jedan od njih, bivši vozač Formule 1, ali i zlatni paraolimpijac iz Londona i Rio de Janeira, Alessandro Alex Zanardi koji je u jednom incidentu na utrci ostao bez obje noge.

- Moram reći da je paraolimpijski sport u porastu, pogotovo nakon Londona, koji je očito probudio neki entuzijazam i kod osoba s invaliditetom, koji su shvatili da imaju talent i da ga mogu dalje razvijati i napraviti super stvar za sebe osobno. Nerijetko to onda postaje i objektivno veliki uspjeh. Znate, kada staza nema neke velike uspone, tada je razlika među natjecateljima koji nemaju hendikep i onih hendikepiranih mala i tu se zapravo vide prave sportske performanse, rekao je Zanardi koji nije prvi puta u Puli i Istri, niti se prvi puta natječe na utrci Ironman, ali je zato spreman, kako kaže, oboriti rekord i proći stazu u vremenu ispod četiri i pol sata.

Naime, sama utrka sastoji se od dva kilometra plivanja, 90 kilometara bicikliranja i 21 kilometra trčanja. Plivat će se na Verudeli, odakle starta biciklistička trasa od Pule do Vodnjana, Svetvinčenta, Glavani, Marčane, Loborike preko Šišana i Šikića natrag do Pule. Polumaratonska trasa trčat će se centrom Pule s ciljem u Areni. Lani je snimku završnice u Areni gledalo čak 7,5 milijuna ljudi.

- Pula bilježi niz uspješnih evenata, a tisuće organiziranih manifestacija privlače brojne goste u naš grad. I ova će doprinijeti boljem mapiranju Pule na turističkoj karti svijeta, jer je ovo odlična prilika za promociju grada koji zdrav i aktivan život itekako prepoznaje i podupire, rekla je dogradonačelnica Elena Puh Belci, zahvalila organizatoru što je prepoznao Pulu i odabrao je za domaćina već treću godinu zaredom, a građane pozvala da budu strpljivi zbog određenih preregulacija prometa jer je najvažnije da manifestacija prođe bez incidenata te da natjecatelji, ali i građani budu sigurni.

I direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj naglasila je kako je Pula vjerojatno mnogim natjecateljima bila izbor zbog blizine destinacije, ali i zato što je grad koji ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu i, s okolicom, prelijepu prirodu.

- Sportaši su itekako dobrodošli gosti jer osim što dolaze na samu utrku, oni dolaze ovdje i na pripreme, a mnogi dolaze vidjeti gdje će se natjecati i kakva je staza. Dolaze s timovima, obiteljima, prijateljima i svi oni su nam itekako dobri gosti. Osim toga, upoznaju Pulu na jedan drugačiji način, a s obzirom da ovdje plivaju, trče, bicikliraju najbolji su i promotori viđenog i "probanog". Stoga nam je želja da Pula i dalje ostane sportska destinacija, a upravo Ironman nam govori da to i jesmo, rekla je Cinkopan Korotaj i pozvala natjecatelje da ostanu još malo duže u Puli i idućeg vikenda prisustvuju najvećem hrvatskom festivalu svijetla Visualiji.

Direktorica marketinga Arena Hospitality grupe (Arenaturista) Manuela Kraljević rekla je da je kroz njihove objekte u tri godine prošlo oko pet tisuća natjecatelja Ironmana, odnosno zajedno s obiteljima, timovima i suradnicima, više od 15 tisuća ljudi, što smatra velikim uspjehom Pule i Istre. Spomenula je i važnost statusa bike friendly destinacije i stoga su brojke, iz godine u godinu, sve veće.

Kao direktor Ironmana za Europu Erwin Dokter naglasio je da je Pula posebna po sinergiji koja se osjeća i u organizacijskom timu, ali i među natjecateljima. Kaže da Pula i Istra imaju puno toga dobroga za ponuditi, ali da je zasigurno najvrjednije od trke izdvojiti cilj u Areni.

Iron girl i IronKids

Ove će se godine prvi puta trčati Iron Girl Fun Run po Punta Verudeli u dužini od pet kilometara za što je prijavljeno stotinjak natjecateljica, mahom iz Pule i okolice. Također, drugu godinu za redom trčat će se i Ironkids run, također Punta Verudelom, ali po različitim dužinama staze, ovisno o uzrastu. Tu je prijavljeno150 djece.

- Ironman natjecatelji nerijetko dolaze na utrke s obiteljima pa je to postao i jedan obiteljski sport u kojim smo odlučili tako uključiti i druge članove obitelji, istaknuo je organizator Igor Ribarić.

Posebna regulacija prometa u nedjelju

Plivački dio pulske utrke bit će na Ambreli od 10 do 12 sati, biciklistički dio od 10.30 do 16 sati, a trkački dio od 12.30 do 19 sati, zbog čega će u velikom dijelu grada na snazi biti privremena regulacija prometa. Organizatori ipak pozivaju građane na strpljenje te da ne sjede kući već da izađu i bodre trkače te tako sudjeluju u velikom svjetskom događaju. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter