U Pulu se iz Rijeke vraćaju gotovi krvni pripravci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nove regionalne reorganizacije, prikupljanje krvi više ne obavlja transfuziologija pulske Opće bolnice, već će po krv u Pulu dolaze djelatnici transfuzije iz Rijeke. Novom organizacijom, po direktivi Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka postao je naime regionalni centar za prikupljanje krvi i opskrbu zdravstvenih ustanova u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji.

Od početka godine krv se, umjesto dva puta tjedno, prikupljala jednom tjedno, odnosno svaki četvrtak od 9 do 19 sati, a od 15. ožujka to će se vrijeme skratiti od 9 do 17 sati. Kako doznajemo od Jasne Vekić, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Pula, ispostavilo se da je to sasvim dovoljno.

Saša Benazić, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Pula, ističe da je idealno da je banka krvi odvojena od kliničkog dijela transfuzije, što se ovom reorganizacijom u konačnici i planira postići. To je, kako navodi, već previđeno pravilnicima te je ovo spajanje tek stepenica prema dobivanju jedinstvene banke krvi, kako je to organizirano i drugdje u svijetu.

- Ovim bi u konačnici postojala jedinstvena banka krvi, sve bi transfuzije bile umrežene, a svi pacijenti imali jednako dostupnu krv i jedinstvenu kvalitetu krvnih pripravaka, pojašnjava doktorica Benazić te ističe da će krv jednom tjedno moći darivati tko želi, potom će se krv nositi u Rijeku, a oni će onda dva puta tjedno dobivati iz Rijeke već gotove krvne pripravke.

- Time se dobiva bolja opskrbljenost i veća kvaliteta pripravaka, a moći ćemo dobiti i neke pripravke kakve ovdje nismo mogli sami napraviti, primjerice za novorođenčad, istaknula je dr. Benazić. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter