U Pulu dolaze JYSK, bauMax i Lesnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dijelu pulske industrijske zone intenzivno se obavljaju pripremne radnje za pocetak gradnje ili uredenja nekoliko vecih trgovackih centara, što Puljani, u situaciji kada nemaju niti jedan suvremeni trgovacki centar, itekako željno išcekuju.

Odsjek za gradnju gradskog Odjela za prostorno uredenje objavio je tako ovih dana poziv vlasnicima nekretnina oko podrucja sadašnjih skladišta Istre d.d. i Carinskog terminala u Šijani u Industrijskoj zoni da se jave. Razlog je izdavanje lokacijske dozvole za gradnju trgovackog centra bauMax s parkiralištem te pristupnih cesta tom buducem šoping centru i šoping podrucju. Vlasnici tih nekretnina tako ce 9. veljace u 9 sati u prostorijama odsjeka na Forumu imati prigodu vidjeti idejni projekt buduceg trgovackog centra i prometno uredenje na Labinskoj ulici.

Prvu fazu projekta vodi bauMax

Veliki trgovacko-poslovni centar bi se prostirao na površini od 88 tisuca cetvornih metara. Na toj se lokaciji danas nalaze skladišta Istre. To nam je još krajem prošle godine potvrdio i investitor CCS Ulaganja, koji u projekt krece zajedno s Grupacijom Puljanka, na cijem ce se zemljištu investicija realizirati.

I ovog puta iz CCS Ulaganja preko njihove PR službe potvrduju da je rijec o prvoj fazi projekta, koja ukljucuje izgradnju bauMax centra s parkiralištem i pristupnim prometnicama, a projekt prve faze vodi upravo bauMax. U Hrvatskoj je bauMax prisutan vec deset godina, a u 2010. ostvario je promet od 85 milijuna eura, što, smatraju u bauMaxu, mogu zahvaliti prelasku na koncepciju trajno niskih cijena i uvodenja projektnih savjetnika.

Inace, prva faza podrazumijeva i izgradnju kružnog toka na križanju Labinske ulice s odvojcima za buduci trgovacki centar te postojeci centar Bricostore, do kojeg ce se dolaziti krakom koji ce voditi izmedu Arube i Lidla prema najavljenom velikom kružnom toku na ulasku u grad. Taj bi se kružni tok takoder trebao realizirati vec ove godine. Uz kružni tok rekonstruirao bi se i dio Labinske ulice do pruge, dok bi se s druge strane, kada se realizira kružni tok na ulazu u grad, zatvorio sadašnji izlaz Labinske ulice na obilaznicu.

Prometno uredenje ovog dijela trgovacke zone u interesu je i Grada Pule pa ce se dio prve faze projekta koja se odnosi na prometno uredenje vjerojatno kompenzirati s djelom komunalnog doprinosa.

U drugoj fazi ovog megaprojekta najavljena je izgradnja velikog trgovackog centra trece generacije koji, uz šoping, gradanima nudi i zabavu. Osim hipermarketa, najavljeno je da ce takav centar sadržavati multipleks kina te niz ugostiteljskih i zabavnih sadržaja, što bi ustvari oznacilo gradnju najveceg istarskog trgovackog centra osmišljenog kao novo središte Pule. Po najavama iz CCS Ulaganja, bio bi to površinom najveci centar u ovom dijelu zemlje, veci i od rijeckih i koparskih centara.

Lesnina pronašla zemljište?

Ovih dana, pak, intenzivno se ureduje i prostor u neposrednoj blizini, tocnije u Getrou. Danski lanac trgovina namještajem svoj bi centar u Puli trebao otvoriti krajem iduceg mjeseca u sklopu Getroa. Kako doznajemo od njihova koordinatora prodaje i marketinga Krune Vukušica, asortiman ce u našem gradu biti gotovo identican kao i u ostalim trgovinama JYSK-a u regiji.



- U Puli cemo imati najbolji izbor popluna, jastuka, madraca, namještaja te raznih kucanskih potrepština po najpovoljnijim cijenama, veli Vukušic i dodaje da ce u novoj prodavaonici zaposliti devet ljudi.

Prva JYSK-ova prodavaonica u Hrvatskoj otvorena je u ožujka 2009. u Zadru, a danas ih ima cak 23 u 20 hrvatskih gradova. Ovo je, nakon rovinjske prodavaonice koja je nedavno otvorena u sklopu tamošnjeg Mercatorova centra, druga njihova poslovnica u Istri, a kako vele, ovo im je zanimljivo tržište te je moguce i daljnje širenje.

Dodajmo tomu da je ovih dana i slovenska Lesnina najavila gradnju svog prodajnog centra u Puli. Najavio je to pocetkom ovog tjedna clan Uprave Lesnine Rajko Magdalenc pojasnivši da se centri uz Pulu planiraju otvoriti i u Zadru i Osijeku. Iako nismo uspjeli dobiti njegov službeni odgovor o tome kada se i gdje centar planira graditi, neslužbeno smo doznali da je zemljište vec kupljeno. Drugih informacija nije bilo, ali su nam i u gradskoj upravi potvrdili da su predstavnici Lesnine bili na razgovorima vezanim uz zemljište, ali ti razgovori tada nisu donijeli konkretne rezultate. (Goran ROJNIC i Borka PETROVIC)

Neuspješna prodaja duž obilaznice

Krajem listopada prošle godine Grad Pula raspisao je natjecaj za prodaju vrijednog zemljišta uz obilaznicu kod Kaštanjera. Izmedu ostalog, na njemu su se našle cetiri parcele koje se protežu na gotovo 23 tisuce kvadrata, a prodavale su se za ukupno 4,5 milijuna eura, odnosno oko 34 milijuna kuna. Najveca parcela, od 10,7 tisuca kvadrata, bila je procijenjena na 2,15 milijuna eura, a ona nešto manja, od 8,9 tisuca cetvornih metara, na 1,8 milijuna eura. No ocito je cijena bila previsoka i za najzvucnija imena hrvatskog gospodarstva.
- Natjecaj smo i raspisali zbog pisma namjere zainteresiranih kupaca, ali oni se na licitaciji nisu pojavili, a drugih interesenata nije bilo. Radi se o nekretninama visoke vrijednosti i specificne namjene pa nema smisla da za njih raspisujemo nove natjecaje ako nema konkretnog interesa, rekao je procelnik Damir Prhat. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter