U pulsku opću bolnicu stigao je novi MSCT uređaj vrijedan 2,4 mil. kuna

Novi CT uređaj već je u primjeni (M. MIJOŠEK)
Novi CT uređaj već je u primjeni (M. MIJOŠEK)

U pulsku opću bolnicu stigao je novi MSCT uređaj koji je već montiran i u primjeni, a tim je povodom u ravnateljstvu bolnice danas održana konferencija za novinare na kojoj su osim predstavnika bolnice sudjelovali i pulski gradonačelnik Boris Miletić i predstavnik Upravnog vijeća Opće bolnice Pula Pula Valerio Drandić.

O samom uređaju govorio je novoimenovani pomoćnik ravnateljice za kvalitetu dr. Dragan Trivanović izvijestivši da je bolnica temeljem provedenog otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti u srpnju ove godine sklopila ugovor o nabavi novog 32-slojnog MSCT uređaja. Kao najpovoljnija ponuda s uključenom montažom i održavanjem odabrana je ponuda ponuditelja Siemens Healthcare d.o.o Zagreb u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna s PDV-om.

-Po korištenju CT dijagnostike mi smo pioniri budući da je pulska bolnica CT počela koristiti još davne 1992. godine, među prvim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Postojeći stari 4-slojni CT koji je do nabavke novog ujedno bio jedini u bolnici, nabavljen je još 1996. godine i još se koristi, no zadnjih je godina zbog velike preopterećenosti često bio u kvaru te se u popravke značajno ulagalo, kazao je dr.Trivanović, dodajući da se na postojećem "starom" CT uređaju u prosjeku godišnje obradi oko 6 tisuća pacijenata.

-Novi 32-slojni MSCT uređaj predstavlja znatno unapređenje i moderniju tehnologiju s daleko boljom rezolucijom i boljom rekonstrukcijom slika te će pridonijeti znatnom povećanju kvalitete liječenja i bit će velika pomoć liječnicima u donošenju dijagnoze kao i u praćenju liječenja onkoloških pacijenata, kazao je dr.Trivanović.

Pulski gradonačelnik naglasio je da je ovo veliki iskorak za pulsku bolnicu, rekavši kako će novi uređaj pridonijeti smanjenju listi čekanja i boljoj dijagnostici. 

-Smatram da su najbitniji ljudi koji rade u bolnici, liječnici i kompletno medicinsko i nemedicinsko osoblje, no s druge strane  kvalitetna oprema sigurno poboljšava rad i olakšava dijagnostiku što je itekako bitno. Osim izgradnje nove bolnice, nabavlja se i nova oprema koja će se koristiti, pa prema tome vjerujem da će to biti  dodatna motivacija za sve naše liječnike koji su dugi niz godina radeći na dvije lokacije davali maksimalni napor kako bi pružili što kvalitetniju medicinsku uslugu našim građanima, istaknuo je Miletić, ponovivši da je izgradnja nove bolnice prioritet ove vlasti.

Na upit kada građani mogu očekivati završetak gradnje nove bolnice i koliko će rokovi biti probijeni, Valerio Drandić je kazao da je s izvođačem radova već definirano produženja roka.

-Nažalost, zbog mnogo promjena i činjenice da su neko vrijeme radovi bili jako usporeni, s izvođačem je već definirao da će produžetak roka biti za oko 6 mjeseci. Znači, završetak gradnje neće biti siječanj 2018. godine kako je bilo planirano, već lipanj ili početak srpnja 2018. godine, naveo je Drandić i dodao da očekuje da će se i novi ministar zdravstva Milan Kujundžić uskoro poznati s tijekom izgradnje bolnice i dati svoju podršku. Drandić je naveo da za nabavku opreme nije bilo moguće koristiti europska sredstva jer je takvih sredstava izrazito malo. Stoga je, dodao je, pronađen model korištenja kreditne linije EU namijenjen isključivo za opremanje bolnice, a riječ je između 20 i 30 milijuna kuna kreditnih sredstva koja će biti iskorištena za nabavku opreme.

Kako je jučer rečeno, osim novog CT uređaja, u planu je nabavka još jednog suvremenijeg 128-slojnog CT uređaja ukupne vrijednosti 6,5 milijuna kuna i nove magnetske rezonance čija vrijednost iznosi 8,5 milijuna kuna, a ti će uređaji biti instalirani nakon adaptacije prostora dijagnostike na lokaciji u Zagrebačkoj ulici. Dodajmo i to da su sva tri uređaja nabavljena iz sredstava za izgradnju i opremanje nove bolnice u Puli. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter