U pulsku bolnicu iz njemačkog Siemensa stigli CT i MR uređaji vrijedni 13,6 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulsku bolnicu danas su, izravno iz Siemensove tvornice u njemačkom gradu Erlangenu, dopremljeni novi MR i CT uređaji vrijedni 13,63 milijuna kuna koji su, do završetka obnove zgrade dijagnostike, privremeno smješteni u kotlovnicu. U vrijeme dostave bila je zatvorena Preradovićeva ulica, gdje je, nešto prije deset sati, prvo dopremljen masivni uređaj za magnetsku rezonancu, težak 9,6 tona i vrijedan 8,2 milijuna kuna, koji je potom uz pomoć krana prebačen u kotlovnicu. Valter Gržanić, voditelj bolničke Tehničke službe, kaže da je riječ o prvom "magnetu" u povijesti bolnice, snage od 1,5 tesle, opremljen najnovijom generacijom softvera.

- Prvi je to uređaj takve vrste u Istarskoj županiji koji smo godinama čekali. Postojao je jedan u privatnoj klinici u Puli, no njime se nisu mogle obaviti sve pretrage koje omogućuje novi uređaj, kaže Gržanić.

Nakon "magneta", dopremljen je i 128-slojni MSCT koji košta 5,4 milijuna kuna, težak je 3,5 tona, volumena od 18 kubika.   

Gržanić napominje da je riječ o uređaju najnovije generacije s minimalnim, optimiziranim zračenjem.

- Dosad smo imali 4-slojni CT, za novu bolnicu dobili smo 32-slojni koji se nalazi na radiologiji u Mornaričkoj bolnici, a ovaj novi bit će smješten na Objedinjenom hitnom prijemu, kaže Gržanić.

Ravnateljica doc. dr. sc. Irena Hrstić napominje da je riječ o novim uređajima financiranim kreditom za izgradnju i opremanje nove bolnice.

- Zgrada dijagnostike se obnavlja, a nakon završetka radova koncem godine ondje će se premjestiti uređaji koji će tada i biti u funkciji. Riječ je o prvom "magnetu" u javnom zdravstvu Istarske županije, pa pacijenti više neće morati odlaziti u kliničko-bolničke centre u Rijeci i Zagrebu, gdje su liste čekanja bile dulje od šest mjeseci, kaže ravnateljica pulske bolnice. Na pitanje koliko se pacijenata očekuje u Istri za ovu vrst pretraga, odnosno kolike bi mogle biti liste čekanja, Hrstić odgovara da to zasad nije poznato. Međutim, novi će "magnet" zacijelo rasteretiti liste čekanja u Rijeci i Zagrebu.

- MR ima sve širi dijagnostički dijapazon, dok je snaga od 1,5 T dovoljna za suvremenu dijagnostiku. Ove su pretrage, uz CT, ujedno i najprepisivanije. Pulski CT imao je zastarjelu tehnologiju, lani je kupljen "mali" 32-slojni, a bolnica je sad dobila jači i tehnološki napredniji 128-slojni uređaj, podvlači Hrstić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter