U pulskom Pevecu jagma za kupnjom štedljivih uređaja

Gužve pred blagajnama u Pevecu (M. ANGELINI)
Gužve pred blagajnama u Pevecu (M. ANGELINI)

Sudeći po današnjem prizoru pred trgovačkim centrom Pevec u Puli, netko bi lako mogao pomisliti da se u najmanju ruku nešto besplatno dijeli. Naime, već oko šest ujutro neki su potegnuli čak iz središnje Istre ne bi li među prvima stigli pred centar i tako iskoristili pravo na povlasticu od 800 kuna koju je od danas za kupnju štedljivih kućanskih aparata počeo dijeliti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iako je centar svoja vrata otvorio tek oko 8 sati, ujutro je pred ulazom već bilo 300-tinjak kupaca koji su poput stampeda krenuli u kupnju tražeći odgovarajuće modele perilica za pranje rublja, hladnjaka, sušilica, perilica za posuđe. Već oko 10 ujutro na razini cijele Hrvatske planulo je oko 2.800 štedljivih aparata, a zbog velike navale građana, tijekom prijepodneva prodano je već više od 5.000 takvih uređaja.

U pulskom Pevecu zatekli smo nevjerojatne gužve na blagajnama, a kako nam kažu u tom centru, nitko nije očekivao da će već prvog dana doći ovoliko ljudi. Ipak dodaju, ne čudi ih ovakav interes građana budući da je u prvoj turi kada je fond dijelio sredstva sve prodano u samo nekoliko dana. Kupci s kojima smo razgovarali priznaju da ih je na kupnju ponukala prije svega ušteda od 800 kuna, no većina očekuje da će u konačnici uštedjeti na potrošnji pa će i računi na kraju mjeseca biti manji.

Većina je pak kritizirala trgovce, prije svega zbog loše organizacije i nepotrebnih redova koji su se stvarali na blagajnama i, kako su rekli, "seljakanja sa šaltera na šalter". S druge strane, trgovci upozoravaju kako je velik broj kupaca došao nespreman, odnosno sa sobom nisu ponijeli odgovarajuću dokumentaciju kako bi mogli ostvariti ovu povlasticu.

Podsjetimo kako je tijekom lipanjske akcije poticanja kupnje energetski učinkovitih uređaja 10.000 uređaja rasprodano za devet dana, a kako sada stvari stoje, nova runda sufinanciranih uređaja bit će rasprodana puno brže. Javni poziv trajat će dok se ne iskoriste svi poticaji, a na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nalazi se popis prodajnih mjesta s pregledom uređaja kao i brojač s podacima o prodanim uređajima. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter