U pulskom Circolu otvoren 7. Monte Librić

Andersen, Rowling, Grimm i Brlić-Mažuranić došli na Monte Librić (N. LAZAREVIĆ)
Andersen, Rowling, Grimm i Brlić-Mažuranić došli na Monte Librić (N. LAZAREVIĆ)

Sedmo izdanje Monte Librića otvoreno je danas pred brojnom publikom malih i velikih u pulskoj Zajednici Talijana. Sve je počelo dolaskom poznatih autora za djecu - Hansa Cristiana Andersena, Jakoba Grimma, J. K. Rowling i Ivane Brlić-Mažuranić koji su najmlađima govorili o važnosti čitanja i knjiga, prizvavši potom Malu sirenu iliti Libricu Reu Korani.

- Ovo su brdo radili Librica Iris te Matko i Vibor, zatim su Tina i Nina s pomoćnicima sve te knjige složile na police, Magda nam je davala savjete, a svega toga ne bi bilo bez naše direktorice Slavice, kazala je Rea.

- Volite čitati, crtati, pisati, volite crtati i boje? Ovdje će se u sedam dana održati 68 događanja i gostovat će 60 autora i ilustratora, a nešto za sebe moći ćete pronaći između 5.000 naslova, kazala je Slavica Ćurković.

Zatim se tu pojavila i neizostavna Baka Librić, a potom je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević pozvao djecu da čitaju, ukazavši im koliko knjige obogaćuju svjetonazor.

- S velikim veseljem Ministarstvo podupire ovaj festival, kazao je Stojsavljević ističući da ove godine gostuje iznimno veliki broj autora i ilustratora.

Predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin govorio je također o važnosti dobre knjige i čitanja, naglašavajući da već treću godinu zaredom ugošćuju Monte Librić jer im je manifestacija vrlo zabavna.

Taman kada je Baka Librić pozvala istarskog župana Valtera Flega da se obrati nazočnima i proglasi Librić otvorenim, niotkud se, praćen glazbom s najnapetijih scena iz krimića, pojavio Knjigomor citirajući "Malog princa" s nakanom da uzme sve knjige jer "tako i tako djeca ne čitaju nego samo vole mobitele i videoigrice".

- Je li je istina da volite knjige više od mobitela i iPhonea? Dajem vam tjedan dana vremena da mi to dokažete. Ako mi u tjedan dana dokažete i pokažete da volite knjige, neću uzeti sve knjige ovoga svijeta, kazao je Knjigomor, na što je jedno dijete iz publike kazalo "volimo i mobitele", a svi su se dobrano nasmijali.

Monte Librić bit će otvoren u Zajednici Talijana sve do 30. travnja te će donijeti brojna predstavljanja knjiga i druženja s autorima, izložbe, okrugle stolove, radionice i druge sadržaje.

Pula Illustrator Campus

Poseban dio festivala dječje knjige Monte Librić ove je godine Pula Illustrator Campus.

- Tema ovogodišnjeg Campusa je ilustracija, a naslov manifestacije glasi "Točka, točka, točkica…" te se odnosi na ilustraciju kao autonomnu likovnu disciplinu i njezinu važnu ulogu vizualnog pripovijedanja u poimanju dječjeg svijeta. Polaznici Campusa su studenti likovnih akademija iz Rijeke, Splita i Zagreba, kao i studenti iz Pule, Slovenije i Italije koji su se prijavili. Campus nipošto ne želi biti konkurencija akademijama, nego mjesto susreta studenata i vrhunskih predavača ilustratora, da mogu steći nova iskustva, kreativno nadograđivati svoja saznanja te upoznati ulogu vizualnog pripovijedanja, kazala je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

O važnosti Campusa govorila je i njegova savjetnica, akademska slikarica i grafičarka Marina Banić Zrinšćak, koja je kazala da je Campus nešto posve novo u Hrvatskoj, izvrsna platforma za mlade talente i stjecanje novih kompetencija i vještina.

Predavači ovogodišnjeg Illustrator Campusa su Aljoscha Blau (Rusija, Njemačka), Kestutis Kasparavičius (Litva), Alenka Sottler (Slovenija) te Zdenko Bašić i Manuel Šumberac.

U sedam dana održat će se dvije izložbe, brojni razgovori s autorima i ilustratorima, a poznati ilustratori čitavo će vrijeme pratiti rad studenata.

Josipović na Monte Libriću

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je sedmo izdanje festivala knjige za djecu Monte Librić. U svom kratkom posjetu Circolu, gdje se Librić održava, uz gradske i županijske visoke dužnosnike te Magdalenu Vodopija i Slavicu Ćurković, obišao je veliku dvoranu prepunu knjiga, a potom se kratko obratio najmlađima - učenicima drugih razreda OŠ Kaštanjer koji su upravo u tom trenutku prisustvovali predstavljanju knjige Manuele Vladić-Maštruko.

- Drago mi je da sam s vama, nadam se da ćete pročitati puno knjiga, a pokoju i kupiti. Što volite čitati? Knjige o životinjama, piratima ili pak o hobitima?, upitao je predsjednik oduševljene klince. Na to su mu oni odgovorili da obožavaju knjige o životinjama i da jako vole Harryja Pottera. Pitao ih je i imaju li kućnog ljubimca i koje životinje vole, a djeca su mu spomenula, uz nabrajanje kućnih ljubimaca, da je stanovnik našeg grada i sredozemna medvjedica. Na kraju im je zaželio dobar provod te napomenuo da čitaju puno knjiga jer su one vrlo važne te izrekao pohvale za Monte Librić. (V. BEGIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter