U pulskoj školi nastava na albanskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mirë dita (dobar dan), ditën e mirë (dovidenja), faleminderit (hvala), neke su rijeci i izrazi koje smo naucili na dopunskoj nastavi na albanskom jeziku koja se, od ovog polugodišta, prvi put u Istri provodi u pulskoj Osnovnoj školi Centar.

U nešto opuštenijoj atmosferi nego na redovnoj nastavi 40-ak ucenika, pripadnici albanske nacionalne manjine iz Pule i okolnih mjesta, jednom tjedno od jutarnjih do kasnih popodnevnih sati podijeljeni u tri grupe, prema dobi, uce o jeziku, kulturi, povijesti svojih predaka s nastavnicom albanskog Florinom Lumezi.

Gradska Zajednica Albanaca koja je inicirala rad dopunske nastave, a resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanje i sporta ju je odobrilo, pobrinula se, kaže Lumezi, i za potrebne udžbenike koje su donijeli s Kosova.

Fotina Duni, Andela Gojani, Stefan Gojani, Rinesa Mulliqi, neki su od ucenika koji pohadaju dopunsku nastavu. Svi redom isticu da se ovdje puno druže, smiju, pjevaju, ali i da štošta novog nauce.

"Sada ucimo abecedu i, iako albanski govorim kod kuce, u školi cu nauciti bolje pisati", kaže 10-godišnja Fotina, dok 12-godišnja Andela napominje da s obitelji takoder govori albanski, ali da pisati baš i nije znala.

Nastavnica istice da su roditelji bili iznimno zainteresirani za otvaranje dopunske škole, a njoj je nakon 13 godina pauze izazov ponovno se vratiti medu ucenike željne znanja.

Lumezi napominje da je smisao i cilj ove škole, osim stjecanja znanja o jeziku, povijesti i kulturi Albanaca, uciti djecu koliko je bitna tolerancija i integracija u Europu te da se prava nacionalnih manjina mogu ostvariti ocuvanjem etnickog identiteta.

U realizaciji nastave, veli Lumezi, mnogo je pomogla ravnateljica škole Centar Luiza Macuka, a potporu je dala i Zajednica Albanaca Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter