U pulskoj Makini otvorena Budućnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografijama velikog formata koje prikazuju lokale propalog trgovačkog poduzeća Budućnost iz Pakraca večeras je u pulskoj galeriji Makina otvorena istoimena izložba Bojana Mrđenovića.

- Kroz fotografski rad bavim se arhitekturom i prostorom u kontekstu društvenih promjena. To me vodi, i to kroz fotografije istražujem. Fotografije su metafora svih tranzicija, rekao je autor prilikom otvorenja izložbe.

Prethodno je voditelj Makine Hassan Abdelghani podsjetio da je Mrđenović - inače učenik Puljanke Sandre Vitaljić, izvanredne profesorice na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu - prošle godine bio finalist rovinjskih Photodaysa.

Poduzeće znakovitog naziva Budućnost osnovano je 1954. godine sa sjedištem u Pakracu. Do 90-ih poslovalo je u više od 50 lokala u Pakracu, Lipiku i okolnim selima. Od 90-ih zbog niza okolnosti postupno slabi, a od 2006. godine je u stečaju.

O drastičnim promjenama posebno svjedoči Kuća Grgurić, koja je sagrađena u centru Pakraca 1906. u secesijskom stilu.

I dosadašnji radovi Bojana Mrđenovića (ciklusi "Dobrodošli", "Toranj", "Kutinska petrokemija", "Toplice", kao i fotografije zapuštenih hotelskih kuća po Jadranu) obilježeni su, kako je napisao u pratećoj knjižici Marin Ivanović, autorovom fascinacijom stanja duha u tijeku vremena, a nerijetko je riječ o fotografijama bez ljudi, o zapuštenim ili gotovo sasvim propalim građevinama.

Prije Pule ova je izložba gostovala u rujnu u Galeriji PM u Zagrebu; u listopadu u Galeriji Luža u Dubrovniku, a u Makini će se moći pogledati do 5. prosinca. (Z. ANGELESKI; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter