U pulskoj luci održana pokazna vježba Molo Carbone 2015.


U sklopu godišnjeg plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji održana je pokazna vježba čišćenja mora u akvatoriju pulske luke pod nazivom Molo Carbone 2015. Vježba je obuhvatila uzbunjivanje, upravljanje incidentom i upotrebu opreme na moru, a za cilj je imala unaprjeđenje suradnje i usklađivanje operativnog osoblja te provjeru zapovjednog ustroja.

Između ostalog u sklopu vježbe testirala se i oprema nabavljena u sklopu EU-projekta HAZADR financiranog iz programa IPA Adriatic CBC 2007. - 2013.

Vježbu je organizirao Županijski operativni centar kod iznenadnog onečišćenja mora Istarske županije koji je ujedno odgovoran za provedbu postupka i mjera predviđanja u sprječavanju onečišćenja mora te akcija čišćenja i otklanjanja posljedica u slučaju iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji.

Scenarij vježbe je unaprijed usuglašen bez objavljivanja vremena akcidentnog događaja da bi se u realnom vremenu provjerila spremnost svih sudionika u vježbi i ispravnost opreme.

U sklopu vježbe opskrbni brod "Silni" je pri povratku u pulsku luku doživio kvar na motoru pri čemu je u more iscurilo pogonsko gorivo, što je rezultiralo naftnom mrljom površine oko 100 kvadratnih metara.

Sama je vježba uspješno provedena te su se utvrdila mjesta za unaprjeđenje i poboljšanje testiranog sustava. U akciji su sudjelovali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Obalne straža, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Lučke kapetanije, županijskih lučkih uprava, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Javne vatrogasne postrojbe Pula, tvrtke Dezinsekcija d.o.o. Rijeka te djelatnici Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter