U pulskoj gradskoj upravi radi 45 savjetnika

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Savjetnici su, između ostalog, stajali sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel pritvora. Tereti se da je u pet godina angažirala veliki broj savjetnika, koji su već za iste poslove kao članovi savjeta u Županiji primali određene naknade. Time je, po navodima USKOK-a, oštetila Županiju za najmanje šest milijuna kuna.

Ali, nije Lovrić Merzel jedina koja voli oko sebe imati savjetnike. Na Općinskom vijeću u Pićnu 2012. godine načelnik Ivan Franković priznao je da je za svoju savjetnicu na području ekologije i turizma na ugovor o djelu zaposlio Davorku Smoković, bivšu državnu odvjetnicu, tada nepravomoćno osuđenu na devet mjeseci zatvora i pet godina zabrane rada u struci zbog sudjelovanja u korupcijskoj aferi "Ipsilon".

"Kao načelnik imam pravo na potpisivanje ugovora o djelu. Nisam stručan za ekologiju i turizam i trebali su mi savjeti. Neki će reći da nije stručna ni gospođa Smoković, ali ja mislim drugačije", kazao je tada Franković, ali nije htio navesti konkretne primjere savjeta koje je od nje dobio.

Pokušali smo doznati koliko savjetnika imaju istarski gradonačelnici i župan. Podaci koje smo dobili iz gradskih službi pokazali su da većina njih ne prima nikakve savjetničke usluge. Doduše, neki nisu odgovorili postoje li vanjski suradnici koji su angažirani putem ugovora o djelu za pojedine zadatke ili razni savjeti, poput onih za mlade ili gospodarstvo.

Valja spomenuti i da odgovore mjesec dana nakon poslanog upita nismo dobili iz Istarske županije te gradova Poreča i Buja.

Da ne bi bilo zabune, svaki grad koji nam je odgovorio priznao je postojanje savjetnika, ali samo onih kojima je to naziv radnog mjesta određen sistematizacijom.

Takvih savjetnika je u Gradu Pazinu dva - za vođenje projekata i manifestacija te za prostorno uređenje i gradnju. "Gradonačelnik u ranijem i u ovom mandatu nije angažirao savjetnike ni po kojoj osnovi. Prioritet Grada je unapređivanje i pomoć pazinskom gospodarstvu te pomoć našim sugrađanima slabijeg imovnog statusa pa s obzirom na takvo stanje smatramo da nema uvjeta za dodatne proračunske rashode angažiranjem savjetnika za pojedina područja rada", napominju iz Grada.

U pulskoj gradskoj upravi zaposlena su trenutno 184 djelatnika, od čega je 39 savjetnika i 6 viših savjetnika. "Gradonačelnik Pule nema posebno angažirane svoje savjetnike", napominju. U proračunu za ovu godinu na plaće zaposlenika odlazi osam posto rashoda. (B. ŽIŽOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter