U pulskoj Gimnaziji prezentiran projekt "Mi jedemo odgovorno"

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U pulskoj Gimnaziji danas je u sklopu manifestacije "Dani zdravlja" održana prezentacija europskog projekta "Mi jedemo odgovorno" koju je učenicima održao pripravnik i suradnik na projektu Dejan Zelenak. Kako je u uvodu kazala voditeljica projekta profesorica Teodora Beletić, pulska gimnazija se kao eko škola temom zdravlja bavi od 2005. godine te navela kako smatra da je dužnost škole, uz naravno roditelje, djecu naučiti biti odgovoran prema svome zdravlju. 

U sklopu prezentacije moglo se doznati da projekt "Mi jedemo dogovorno" u Hrvatskoj provodi Udruga "Lijepa naša" iz Zagreba te obuhvaća 1.800 nastavnika, 65 tisuća osnovnoškolaca i 25 tisuća srednjoškolaca i studenata u devet europskih zemalja te je sufinanciran od strane Europske unije, ali i o tome na koje sve negativne načine hrana mijenja svijet pa čak i doznati apsurdnu činjenicu da na svijetu ima više pretilih nego gladnih ljudi!

Učenicima su predstavljene i "pionirske" knjižice zdravih recepta koji su nastali u suradnji s udrugom "Procvat zdravlja", trgovinom zdrave hrane "Zelena" i Udrugom za skrb oboljelih od celijakije Istarske županije. Riječ je o receptima koji promoviraju obroke bez mesa, bez glutena, sa sezonskim, lokalnim i ekološkim uzgojenim namirnicama. Druga knjižica govori pak o problemu utjecaja hrane na okoliš, kako hrana mijenja svijet i kako utječe na okoliš i nas same. Intencija je, doznajemo, da se ove knjižice tiskaju u dovoljnom broju da se na kraju godine poklone svim maturantima.  Prezentacija je, naravno, zaključena degustacijama zdravih i slasnih obroka. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter