U pulskoj Fini otpuštaju 78 radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulsku podružnicu Financijske agencije (Fina) krajem studenog je stigao dopis iz zagrebackog sjedišta u kojem je najavljen otkaz za 78 ili trecinu od 230 zaposlenih. Dopis je odmah unio strah medu sve zaposlene jer na njemu nisu navedena imena radnika koji ce morati otici i to - vrlo brzo. Navodno, prvi val otkaza bit ce prije 2010., a bude li nakon toga, ovo ce vjerojatno biti blagdani koje ce radnici Fine proživjeti s najviše nemira jer ne znaju hoce li se njihovo ime naci na toj listi ili nekoj buducoj.

O razlozima smanjenja broja radnika nitko od odgovornih iz Fine ne želi dati službenu izjavu. Nazvali smo voditelje svih sedam istarskih poslovnica. Oni nam nisu htjeli odgovoriti sprema li se isto i kod njih. Redom su nam ponudili slicne odgovore: ne mogu, ne daju, ne smiju ili zabranjeno im je davati takve informacije. Na razmišljanje da s otpuštanjima nece stati samo u Puli navela nas je svojim odgovorom jedna voditeljica koja poput svojih kolegica ne želi da se njezino ime pojavi u javnosti. Rekla nam je da sve istarske poslovnice spadaju pod istu podružnicu, pulsku, i da je svakome jasno što ce biti s poslovnicama ako se u podružnici najavljuju otkazi.

U neslužbenom razgovoru druga voditeljica poslovnice je rekla da se bore za ocuvanje svakog radnog mjesta, ali da strahuju da bi mogli nastradati najstariji, dakle oni s najviše iskustva. Željka Foriš iz sektora komunikacija i marketinga Fine je na naša konkretna pitanja o najavljenim otpuštanjima u Puli poslala vrlo neodreden odgovor. Navela je da proces reorganizacije i restrukturiranja u Fini traje vec godinu dana.

"Ovaj sveobuhvatni projekt ukljucuje reorganizaciju, procjenu optimalnog broja zaposlenih, unapredenje upravljanja imovinom, smanjenje troškova te još nekoliko projekata kojima želimo unaprijediti poslovanje te osigurati stabilnost Fini u godinama koje su pred nama. Ocekujemo da cemo najkasnije do kraja 2009. završiti pregovore sa sindikatom te u cijelosti provesti restrukturiranje. Moramo naglasiti da su nastojanja uprave i sindikata usmjerena k tome da se osigura produktivno zaposlenje za najveci broj radnika Fine, a da se preostali zaposlenici zbrinu na najbolji moguci nacin. S obzirom na to da su svi ovi procesi u tijeku, u ovome trenutku nismo u mogucnosti detaljnije odgovoriti na vaša pitanja", odgovorili su nam iz Fine.

Tražili smo i izjavu nadležnog nezavisnog sindikata Solidarnost, no pozvali su nas da pošaljemo pitanja Krešimiru Severu. Dok cekamo odgovore, obratili smo se predstavnici sindikata u pulskoj podružnici - Mariji Buic, no ni ona nije bila voljna bilo što reci, a pravdala se da nema ovlasti za davanje izjava novinarima.


Podijeli: Facebook Twiter