U pulskoj bolnici uspješno izveden združeni operativni zahvat

Doktori Stipislav Jadrijević i Predrag Mamontov (obojica lijevo) s operacijskim timom na pulskoj urologiji (Neven LAZAREVIĆ)
Doktori Stipislav Jadrijević i Predrag Mamontov (obojica lijevo) s operacijskim timom na pulskoj urologiji (Neven LAZAREVIĆ)

U pulskoj Općoj bolnici jučer je uspješno izveden združeni operativni zahvat koji je vodio dr. Stipislav Jadrijević iz zagrebačke Kliničke bolnice Merkur, član transplantacijskog tima, jednog od najboljih na svijetu. Doktoru Jadrijeviću prvi asistent bio je dr. Predrag Mamontov, voditelj urološkog odjela, a drugi asistent njegov kolega dr. Majk Crljenica. Ovo im je treća zajednička operacija, zadnja je bila prije točno godinu dana, a dr. Jadrijevića pulski kolege pozovu kad je riječ o vrlo zahtjevnoj patologiji, kompliciranim slučajevima za što pulska bolnica nije ekipirana.

Najbitniji izvješten kirurg

- Operacija je trajala četiri i pol sata, a riječ je o 63-godišnjem pacijentu iz Poreča koji je već bio operiran u Rijeci, imao je tumor debelog crijeva koji je potpuno zahvatio mokraćni mjehur. Budući da se radi o uznapredovaloj malignoj bolesti, uspjeli smo odstraniti kompletnu tumorsku tvorbu sa svim pripadajućim limfnim čvorovima, kaže dr. Mamontov.

To su, pojašnjava, iznimno zahtjevne operacije koje zahtijevaju izvještene kirurge, one koji to rade svakodnevno. Pulske operacijske dvorane su takve kakve jesu, zadnji put renovirane prije 30 godina, ali kod te vrste operacije bitnija je izvještenost kirurga, ne zahtijevaju posebnu aparaturu.

Vrsni operacijski tim

- To nije situacija da možemo izliječiti pacijenta, ali ovakvim operativnim zahvatom produžujemo pacijentu život uz zadovoljavajuću kvalitetu te značajno smanjujemo troškove zdravstvenom sustavu. Operacija je dogovorena u roku od sedam dana nakon što je napravljena magnetna rezonanca. To nije kategorija hitnih operacija, ali je vrijeme bitno, bolje je čim manje odgađati. Pacijent se liječio kod mnogih doktora, ali sad je preostala zadnja varijanta da ga operativno zbrinemo. Rizici uvijek postoje, i od eventualnih postoperativnih komplikacija koje se javljaju i kod najjednostavnijih operativnih zahvata, ali važno je ne odustati kada postoji šansa, kazuje dr. Mamontov.

Uz trojicu liječnika specijalista, operacijski tim činile su instrumentarke Branka Satončić i Tajana Lazendić, vrsni specijalisti anesteziolozi dr. Danny Belušić i dr. Ana Brkljačić te anestetičarka Mihaela Tognon.

Tumor mokraćnog mjehura je tzv. pušački tumor

Na urološkom odjelu pulske Opće bolnice samo su četiri liječnika specijalista i godišnje izvedu oko 450 operacija, svaki od urologa po stotinjak. Na cijeloj kirurgiji obavi se oko 4.000 zahvata godišnje.

- Tumor mokraćnog mjehura je u ekspanziji. Urologija ima tu nesreću da je najčešći tumor kod muškaraca tumor prostate, ali oni nisu tako agresivni i ne operiraju se svi. Tumora mokraćnog mjehura je sve više i u Hrvatskoj, kao i u svim razvijenim zemljama, i po svojoj prirodi je agresivniji od tumora prostate. Muškarci nešto češće pobolijevaju nego žene. To je pušački tumor, dokazano je da ima veze s pušenjem, kao i tumor bronha. Osim toga, to je i tzv. industrijski tumor jer češće pobolijevaju radnici u kemijskoj industriji, kaže dr. Mamontov. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter