U pulskoj bolnici nisu zabranjeni posjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posjeti u Opcoj bolnici Pula zasad nisu ograniceni niti zabranjeni, doznajemo od dr. Ivice Fedela, pomocnika ravnatelja za medicinska pitanja. Nakon konzultacije s Epidemiološkom službom županijskog Zavoda za javno zdravstvo u bolnici su odlucili da za sada ne primjenjuju takve nepopularne mjere. To ne znaci da možda vec sutra ne odluce drugacije, ali uvijek kao rezultat dogovora s epidemiolozima. Za sada je procijenjeno da broj oboljelih u Istarskoj županiji nije toliki da bi bolnicki pacijenti bili ugroženi od strane posjetitelja.

U pulskoj bolnici do cetvrtka nije bilo pacijenata oboljelih od svinjske gripe koji bi se zbog komplikacija lijecili na odjelu intenzivne njege, doznajemo od dr. Fedela. Isto tako oboljelih od pandemijske gripe nema niti u Djelatnosti za infektologiju, doznajemo od dr. Edija Terlevica, rukovoditelja djelatnosti. Upravo je zarazni odjel primarno zadužen za prijem bolesnika koji bi se trebali hospitalizirati.

Kao što je i najavljeno iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, drugi dio cjepiva protiv sezonske gripe, 4.200 doza, distribuirat ce se tijekom petka obiteljskim lijecnicima, a preostali, posljednji dio od 9.000 doza, stici ce tek za dva tjedna. Ipak ne prekasno jer sezonska gripa se ne ocekuje prije sijecnja. Cjepivo je rezervirano za kronicne bolesnike i osobe starije od 45 godina, a za sve ostale ako ostane. U Zavodu za javno zdravstvo više nemaju cjepiva za gradanstvo. Zbog straha gradana od bolesti sve dosadašnje kolicine utrošene su vec u prvih nekoliko dana.

Broj slucajeva gripe H1N1 u Hrvatskoj raste svakog dana, priopcilo je Ministarstvo zdravstva. Samo u cetvrtak potvrdena je kod njih 23 pa je ukupno pandemijska gripa potvrdena kod 2.523 osoba. Pandemijska gripa laboratorijski je potvrdena samo kod jednog pacijenta iz Istre. Obiteljski lijecnici javljaju da su se poceli javljati pacijenti sa simptomima gripe.


Podijeli: Facebook Twiter