U pulskoj bolnici nema liste cekanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijelu teških onkoloških bolesnika koji se lijece u Klinickom bolnickom centru Rijeka obustavljena je terapija lijekovima koji se nalaze na osnovnoj listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i financiraju se iz bolnickog proracuna.

U tijeku je formiranje listi cekanja za pacijente koji cekaju na terapiju za koju su vjerovali da ce im spasiti život. Radi se, kako doznajemo, o pacijentima koji se lijece od raka debelog crijeva i hematoonkoloških oboljenja, a problema s dobivanjem adekvatne terapije imaju i oboljeli od reumatoidnog artritisa.

Broj pacijenata na listama raste iz dana u dan i pretpostavlja se da ce se o konkretnim brojkama moci govoriti za petnaestak dana.

Kako upozorava predsjednica Udruge oboljelih i lijecenih od malignih bolesti «Za novi dan» Katarina Katavic, radi se o situaciji u kojoj, osim pacijenata kojima je život na kocki, pomoc trebaju i lijecnici koji su zbog bolnickih limita prisiljeni prekidati terapiju svojim teško bolesnim pacijentima.

Prema njezinim informacijama, KBC Rijeka nije jedini koji je poceo s formiranjem listi cekanja na lijekove, vec je na to zbog nedostatnih sredstava u bolnickoj kasi prisiljena i Opca bolnica u Puli.

- Kategoricki odbacujem izjavu Katarine Katavic. U pulskoj bolnici ne postoji nikakva lista cekanja za terapiju bolesnika s malignim bolestima. Oni dobivaju svoju terapiju na vrijeme cim se pojavi indicija. Neka gospoda iz udruge dostavi takvu tvrdnju, rekao nam je u srijedu dr. Lems Jerin, ravnatelj pulske Opce bolnice.


Podijeli: Facebook Twiter