U pulskoj bolnici na preglede se čeka mjesecima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skraćenje lista čekanja jedno je od obećanja ministra zdravlja, no sporo se realizira. Bolnica u Puli objavila je zabrinjavajuće liste: za kardiološki pregled čeka se, primjerice, čak osam i pol mjeseci!

Pacijenti pulske bolnice imaju razloga za brigu. Pojedine preglede uspiju obaviti tek nakon višemjesečnog čekanja. Na kardiološki se pregled tako čeka čak osam i pol mjeseci. Poduže su i liste za ostale pretrage pacijenata s bolešću srca.

"Čeka se dosta na ultrazvuk srca, četiri mjeseca, a za EKG holter šest mjeseci", kaže Goran Pajić, glasnogovornik pulske bolnice.

Liječnika kardiologa nedostaje, a završetak triju novoodobrenih specijalizacija još će se dugo čekati. "Nažalost, one traju, kao i sve druge specijalizacije, od 4 pa do 6, i do 7 godina", ističe Pajić.

Problem imaju i pacijenti koji moraju obaviti ultrazvuk štitnjače. Pregled čekaju više od godinu dana. Tri i pol mjeseca potrebno im je pak da dođu na red za fizikalnu terapiju. Nameće se pitanje kako riješiti problem predugih lista čekanja. "To nije moguće bez ili povećanog rada u poslijepodnevnim satima ili povećanog broja liječnika, što trenutno nije izvedivo", pojašnjava glasnogovornik Pajić.

Pacijenti su ljutiti i to ne skrivaju. Upit o zabrinjavajuće dugim listama čekanja poslali smo i Ministarstvu zdravlja, no odgovor još nismo dobili. (P. Fabian/Dnevnik.hr)


Podijeli: Facebook Twiter