U pulskoj bolnici kod okulista na red tek za 11 mjeseci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska bolnica ostala je bez još jednog liječnika, a duge liste čekanja su se produljile: specijalistica dermatovenerologije prešla je u privatnu kliniku, pa sad na dermatologiji rade dvije specijalistice, dok je jedna specijalizantica tek počela raditi. Dosad se na odjelu dermatologije i venerologije na pregled u prosjeku čekalo 3,5 mjeseci, a nakon odlaska liječnice u bolnici procjenjuju da će se čekanja produljiti, i to na najviše pet mjeseci.

Glasnogovornik bolnice Goran Paić podsjeća da su u ožujku tri liječnice na ovom odjelu primile 2.498 pacijenata, iz čega proizlazi da je svaka pregledala 826 pacijenata, njih 37 dnevno.

Liječnici preopterećeni

- Iz navedenog je vidljivo da je broj obavljenih pregleda velik i da su liječnici ovog odjela preopterećeni. Na specijalizaciji iz dermatovenerologije trenutno je jedna liječnica čiji se povratak očekuje krajem 2018. godine. Prema ovogodišnjem planu, Opća bolnica Pula zatražit će odobrenje Ministarstva zdravstva za dvije specijalizacije dermatovenerologije. Još početkom veljače 2015. godine, kad je jedna liječnica dala otkaz i otvorila privatnu ordinaciju, ostalo je upražnjeno jedno radno mjesto specijalista dermatovenerologa koje, nažalost, nismo uspjeli popuniti jer na tržištu nema nezaposlenih dermatologa. Nakon posljednjeg odlaska još jedne specijalistice, gubitak dvoje liječnika je teško nadoknadiv, jer je za obavljanje punog opsega posla potrebno dugo školovanje, objašnjava Paić.

Na pitanje planiraju li i na koji način osigurati dovoljan broj liječnika, Paić odgovara da u bolnici ne mogu predvidjeti "nenadani" odlazak specijalista, pogotovo pojedinih atraktivnih struka, u pravilu na bolje plaćena radna mjesta izvan sustava javnog zdravstva. Jedino što je izvjesno jest broj liječnika koji odlaze u mirovinu. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter