U pulskim tunelima zrionica sira i vinski podrumi

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon što su godinama zjapili prazni i zapušteni, pulski tuneli "novu povijest" počeli su pisati u svibnju 2011. godine kada je otvoren ZeroStrasse. Bio je to zapravo početak velikog gradskog projekta "Pula - podzemni grad" po kojem bi Pula mogla biti jedinstvena u svijetu. Pula, naime, pod svojom upravom ima 36 skloništa primarne zaštite, odnosno 36 atomskih skloništa i 23 skloništa sekundarne zaštite - tunelskog tipa. Iako nitko pouzdano ne zna koliko su dugi, barata se s brojkom od 40 kilometara što itekako predstavlja ogroman potencijal koji se odlučilo iskoristiti.

Ujedinjavanje stočara i sirara

Od tih 36 skloništa, trinaest ih je dano na korištenje udrugama čije je djelovanje od interesa za Grad, zatim određenim institucijama za čuvanje arhivske građe ili pak pravnim osobama za skladišni prostor. Pet od 23 skloništa sekundarne zaštite također je dodijeljeno na korištenje. U jedan od njih spada ZeroStrasse, a prema svemu sudeći, projekt ide i korak dalje. U planu je naime, valorizacija još jednog tunela i to onog na Stoji gdje bi u budućnosti trebala "stasati" zrionica sira u sklopu koje bi bio i podrum za vina te edukacijski centar. Iako je do realizacije dug put, međutim, prvi su koraci već učinjeni - uskoro će ondje doći struja i voda što je osnovni preduvjet za početak radova na projektu nazvanim "Ruris".

- Inicijativu za realizaciju tog projekta pokrenula je zadruga Dva roga 2012. godine. Cilj je ispitati mogućnosti upotrebe tunela za gradnju zrionice sira koja bi bila na raspolaganju svim zainteresiranim zadrugarima, rekao nam je istarski dožupan Miodrag Čerina te pojasnio da je Istarska županija dobila od Grada Pule tunel na korištenje. Rekao je nadalje da je jedan od osnovnih ciljeva zadruge ujediniti stočare i sirare na području županije, a sve da bi se stvorio ekološki proizvod s geografskim porijeklom.

Eksperimentalno istraživanje

- U tom smjeru je zadruga napravila projekt "Ruris" čiji je dio i zadružna zrionica sireva, rekao je Čerina i dodao da su, sukladno trendovima ekološke proizvodnje sireva u prirodnim uvjetima, članovi zadruge prepoznali mogućnost da se u pulskim tunelima sjedine postojeći resursi s novonastalim gospodarskim i turističkim vrijednostima. Budući da se za buduće potencijalno poslovanje zrionice sira moraju zadovoljiti hrvatski i europski tehnički i sanitarni standardi, zadruga najprije želi provesti eksperimentalno "istraživanje" da bi se uvidjela mogućnost ispunjavanja tih uvjeta te ekonomska isplativost projekta. Zadruga je stoga osnovala stručni tim zadužen za izvedbu eksperimentalne faze kojeg čine zadrugari Elvis Percan, upravitelj zadruge i tehnolog za područje sirarstva, te predstavnici nekoliko sirana s područja Istarske županije. ((N. SOFTIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter