U Puli više starijih i neobrazovanih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada se promatra socijalna slika grada te se usporede podaci s ostatkom Hrvatske i uzmu u obzir zakonski propisi za pomoc najsiromašnijima, u Puli je najvažnije pažnju usmjeriti na djecu, obitelj i obrazovanje. Zakljucak je to koji su na konferenciji za novinare iznijeli gradski predstavnici nakon što su prezentirali socijalnu sliku koju je Pula izradila medu prvima u Hrvatskoj, odmah nakon Zagreba.

Takav je stav, izmedu ostalog, obrazložen smanjenjem broja pripadnika dobne skupine do 14 godina u ukupnoj populaciji, u razdoblju od 1991. godine do danas, za cak 27 posto. Takoder, u Puli je sve više starijih od 65 godina, koji cine 19,4 posto populacije. Inace, prosjecna starost stanovnika Pule je svega 40,7 godina.

Nadalje, obitelj kao stup društva urušava se zbog cinjenice da se u našem gradu više od 50 posto sklopljenih brakova razvrgne, dok je u Hrvatskoj taj postotak gotovo upola manji.

Osim toga, veliki dio populacije ima završenu samo osnovnu školu, iako je u Puli veci udio visokoobrazovanih nego u ostatku Hrvatske. Medutim, taj postotak u Hrvatskoj i nije narocito visok, pa tako ni pulska statistika nije baš utješna. Naime, u Puli je dosta onih koji nakon 14. godine ne nastavljaju školovanje, što je vrlo zabrinjavajuci podatak pa je potrebno utvrditi razloge takvom stanju.

Dobivena socijalna slika je samo platforma koju ce trebati nadogradivati i osvježavati, a namjera je svake dvije godine ugradivati nove parametre. Tako ce se vec 2011. godine moci usporediti ovi prvi podaci i ciljano intervenirati gradskim mjerama.


Podijeli: Facebook Twiter