U Puli više od pet tisuća ljudi bez posla

Nezaposlenost i dalje raste (K. TADIJIĆ)
Nezaposlenost i dalje raste (K. TADIJIĆ)

Proteklu je godinu Istarska županija zaključila s 10.742 nezaposlena. U odnosu na prethodni mjesec, riječ je povećanju broja nezaposlenih osoba za 9,2 posto, odnosno za 908 osoba. Gledamo li isto razdoblje protekle godine, broj nezaposlenih veći je za čak 19,4 posto, odnosno 1.748 osoba. Tijekom studenog ove godine, a u usporedbi s prethodnim mjesecom, sve su istarske ispostave HZZ-a, zabilježile porast registrirane nezaposlenosti i to od 15,2 (Poreč) do najmanje od 2,5 posto u Buzetu. U Puli je nezaposlenost u mjesec dana porasla za 7,8 posto.

Tijekom proteklog mjeseca pulska služba Zavoda za zapošljavanje evidentirala je 1.623 novoprijavljene osobe, što je za 27,5 posto manje nego u studenom. Od ovog broja, njih 93 posto ima prethodno radno iskustvo, dok je tek šest posto osoba na Zavod stiglo bez radnog iskustva.

Za 76 posto novoprijavljenih, odnosno za 1.563 osobe, razlog prestanka radnog odnosa je istek rada na određeno vrijeme ili istek rada na sezonskim poslovima, a za 17 posto novoprijavljenih (357 osoba) razlog prestanka radnog odnosa jest poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga. Evidentirano je i 45 novoprijavljenih osoba (2,2 posto) kojima je radni odnos prekinut zbog prestanka rada poduzeća ili poslodavca kod kojeg su bile zaposlene.

Što se tiče prijavljenih slobodnih radnih mjesta poslodavci su Zavodu tijekom prošlog mjeseca prijavili tek 262 slobodna radna mjesta što je za 35 posto manje negoli u studenom, ali i 27 posto manje u odnosnu na prosinac 2011. godine. Prema djelatnosti najviše je slobodnih radnih mjesta bilo u obrazovanju (87), zatim u prerađivačkoj industriji (57) i trgovini (22). Tijekom istog mjeseca zaposlene su tek 334 osobe s evidencije Zavoda, i to glavnina (94 posto) na određeno vrijeme. U djelatnosti smještaja te pripremi i usluživanju hrane posao su našle 72 osobe, u djelatnosti trgovine njih 55, a dvije manje zaposlile su se u administrativnim i uslužnim djelatnostima.

Dodajmo da je najveći istarski grad godinu zaključio s više od pet tisuća nazaposlenih - točnije njih 5011. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter