U Puli više od 40 stupnjeva!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je rijec o najtoplijem danu u godini te da je citavu zemlju pogodio pravi toplotni udar, jasno je pokazala i u petak izmjerena temperatura zraka na zgradi Croatia osiguranja u Puli koja je vec prije podneva dosezala nevjerojatan 41 stupanj Celzija!

U Hrvatskoj je pak u cetvrtak zabilježena do sada najveca ljetna dnevna potrošnja elektricne energije - iznosila je 56.621 megavatsat (MWh), izvijestili su iz Hrvatske elektroprivrede (HEP). Vršno opterecenje zabilježeno je izmedu 12 i 13 sati i iznosilo je 2.795 MWh.

Ta maksimalna ljetna potrošnja je samo 10 posto niža od do sada ostvarene maksimalne zimske potrošnje koja je iznosila 62.838 MWh i zabilježena je 21. prosinca prošle godine. Iz HEP-a isticu da na sve vecu potrošnju struje u ljetnim mjesecima utjece stalni rast uporabe klimatizacijskih uredaja.

Po vremenskim prognozama toplinski udar trajat ce do subote 17. srpnja pa u HEP-u vec u petak ocekuju novu najvecu dnevnu potrošnju elektricne energije tijekom ljetnog razdoblja. Isticu i da je, unatoc velikoj potrošnji, hrvatski elektroenergetski sustav u potpunosti stabilan.


Podijeli: Facebook Twiter