U Puli truju macke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve ucestalije trovanje macaka na podrucju cijeloga grada diglo je na noge gradane Pule te se oni u posljednje vrijeme u sve vecem broju obracaju za pomoc udruzi Ruka šapi, ciji su nam clanovi dojavili o sumnjivim slucajevima uginuca u blizini Vile Idole, na Verudeli, u Širolinoj, na Partizanskom putu te u Dolinki.

U grmlju uvale Delfin, nedaleko od Vile Idole, jedna je šetacica prošle subote naišla na dvije mace u plasticnim vrecicama te jednu umotanu u rucnik. Prepoznala ih je kao ljubimice korisnika Doma za starije i nemocne osobe "Vila Maria" nedavno preseljenih na novu adresu u Boškarici.

- Šticenici su za njih bili jako vezani i one su mnogima bile sve na svijetu. Culi smo da im nisu dopustili da ih ponesu sa sobom u Boškaricu, a sada su i uginule, iako je vjerojatno rijec o trovanju. Samo jednu smo uspjeli spasiti te joj namjeravamo pronaci novog vlasnika. Pripadala je jednom korisniku koji je preminuo nakon cega su se o njoj brinuli drugi. Sami sebe su znali zakidati za jelo kako bi njih nahranili, ispricala nam je jedna gospoda, želeci ipak da joj se ime ne spominje u novinama. Dodala je da je onaj tko je "sredio" macke bar ih mogao zakopati.

Nakon pronalaska pozvala je higijenicare koji su ih vec iduci dan i uklonili, no ogorcenje je ostalo. Medutim, na naše pitanje higijenicari su nam odgovorili da nisu primijetili porast otrovanih macaka iako takvo što, kažu, nije moguce utvrditi bez skupih analiza. No, smatraju da bi ciljano ubijanje imalo brojnije žrtve, dok s ulica oni uglavnom uklanjaju pregažene mace.

Na trovanje su posumnjali jedino u slucaju u Širolinoj ulici, gdje je netko ostavio uz kontejner dvije mace tamošnjeg stanara. Iako vecina tih macaka nema vlasnika na papiru, o njima ljudi brinu te ih redovito hrane, porucuju iz Ruka šapi te kao primjer navode one s Verudele, koje su sve brojnije ne samo zbog nekontroliranog razmnožavanja nego i nesavjesnih gradana koji ondje ostavljaju neželjene okote.

Na Partizanskom putu te u Dolinki stradale su pak dobro ugojene mace s ogrlicama za koje nitko ne bi mogao posumnjati da se radi o lutalicama. U tim slucajevima život je spašen samo dvjema.

Više informacija pokušali smo dobiti i od veterinarske inspektorice Lovorke Tomicic. Objasnila je da je i sama sumnja dovoljna za prijavu slucaja policiji buduci da se radi o potencijalnoj opasnosti za ljude.

- Ako se naide na lešine tada treba pozvati higijenicare, jer se mogu otrovati druge životinje. Živima treba pak pružiti veterinarsku skrb. Tko je pocinitelj u ovakvim slucajevima, teško je utvrditi, a po Zakonu o zaštiti životinja radi se o prekršajnom i kaznenom djelu, kazala je Tomicic i savjetovala vlasnike da pse drže na uzicama te da macke koje izlaze iz kuce prije toga dobro nahrane.

U Veterinarskoj stanici Pula takoder nisu primijetili porast slucajeva trovanja, a u posljednje vrijeme su na lijecenju imali jednog psa i nekoliko macaka. Krivac za njihovo stanje uglavnom je bio otrov za štakore zbog cega pretpostavljaju da su nastradali slucajno - jeduci otrov ili pak otrovanu životinju. Za namjerno ubijanje koriste se pak druge supstance, rekao je Mikele Medica. Dodao je da je trovanje najcešci oblik zlostavljanja životinja te da je ono posebice ucestalo tijekom hladnijih mjeseci. (I. N. TURKOVIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter