U Puli trodimenzionalno

Ekipa Slučajnog prolaznika
Ekipa Slučajnog prolaznika

Kao što je tijekom lanjske edicije Festivala igranog filma u Puli najveća novost bila tehnološke naravi (digitalne projekcije), tako je i ove godine najzanimljivija vijest projekcija 3D filmova u Areni. Jozo Patljak i njegov redateljski prvijenac "Slučajni prolaznik" prvi je hrvatski film snimljen u 3D tehnologiji.

- Film "Slučajni prolaznik" napravljen je uz pomoć dobrih ljudi koji su bili kreativna snaga ovog filma. Ako je Amerikancima pojava "Avatara" i 3D bilo nešto jako važno, ne razumijem zašto nama prvi hrvatski 3D film ne bi bio važan. Ovim filmom želimo vratiti nešto zbog čega se ovim poslom bavimo. Moramo vratiti dignitet, ljepotu i užitak u naš posao, kazao je vidljivo uzbuđeni Patljak.

Glumac Goran Grgić kazao je da je počašćen što je pozvan da sa svojom malom ulogom bude dio ovog tehnološki pionirskog pothvata, dok je direktor fotografije Miograg Trajković kazao je da je zbog tehničkih zahtjeva proizvodnja takvog filma nešto sporija.

Na konferenciji za novinare predstavila se i ekipa srednjemetražnog filma "Kapetan i audicija" u režiji Antonija Nuića i Zvonimira Jurića. Radi se o filmu koji je nastao u sklopu kolegija glume pred kamerom studenata 5. godine akademije koji je okupio 13 glumaca. Glumci i redatelji zajedno su smislili formulu kojom bi se dobio prostor da mladi glumci prikažu svoje umijeće u filmu narativne forme.

Novinarima se tijekom jutra predstavila i ekipa češkog filma "Savršeni dani", ali i članovi Ocjenjivačkog suda Nacionalnog programa: doajen filmske kritike Tomislav Kurelec, redatelj Dalibor Matanić, scenarist Ante Tomić, glumica Nina Violić i snimatelj Vanja Černjul. (Boris VINCEK, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter