U Puli sve više siromašnih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od socijalne pomoći države, tzv. pomoći za uzdržavanje, u Puli i široj pulskoj okolici trenutno živi 826 građana - 282 samca i 156 obitelji s ukupno 544 člana.

Podaci od ovog polugodišta Centra za socijalnu skrb u Puli govore da je u odnosu na isto vrijeme prošle godine u socijalnoj statistici deset posto građana više. Naime, u lipnju 2012. bilo je 750 krajnje egzistencijalno ugroženih ljudi, a krajem prošle godine njih 778.

U pulskom Centru za socijalnu pomoć ističu da povećanje i nije toliko veliko koliko bi se očekivalo s obzirom na tešku gospodarsku situaciju u zemlji.

- U zadnje vrijeme primjećujemo da nam se obraća sve više mladih radno sposobnih osoba s obitelji, a što pokazuje da je do posla sve teže doći. Naknade za nezaposlene su male, režije visoke, a mnoge obitelji žive u podstanarstvu ili otplaćuju kredit pa je stoga ova nova kategorija građana sve prisutnija u Centru za socijalnu pomoć, rekla je Andreja Peršin Horvat, voditeljica odjela prijemnog ureda i novčanih naknada pulskog Centra, koji pokriva područje bivše općine Pula.

Socijalna slika najvećeg istarskog grada postaje još jasnija uz podatak Grada Pule. U kolovozu je 198 korisnika primilo pomoć za podmirenje troškova stanovanja, a u pučkoj kuhinji u Puli trenutno se hrani 106 siromašnih građana.

Iako je otvaranjem pučke kuhinje smanjen broj paketa hrane koje daje pulski Crveni križ, ovo društvo i dalje mjesečno dijeli između 200 i 250 paketa pomoći.

- Osim paketa hrane, građane opskrbljujemo paketima higijenskih potrepština, odjećom i obućom. Prije otvaranja kuhinje dijelili smo u prosjeku oko 400 paketa pomoći, ističe ravnateljica Jasna Vekić. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter