U Puli štrajk solidarnosti, Arena: Gdje je naš novac!

Štrajk djelatnika Arena Modne kuće (D. MEMEDOVIĆ)
Štrajk djelatnika Arena Modne kuće (D. MEMEDOVIĆ)

Radnici Arene Modne kuće u Puli koji su od petka u štrajku zbog neisplate plaća od lipnja prošle godine, danas su točno u podne kad je u cijeloj zemlji započeo generalni štrajk solidarnosti, održali konferenciju za novinare ispred svoje firme na Rivi 12. Savo Šmitran, regionalni koordinator Sindikata tekstila, kože i gume u čijem sastavu djeluje Sindikat Arena Pula javno je apeliralo na Trgovački sud u Rijeci da što prije udovolji zahtjevu radnika i pokrene stečaj.

- Javno pozivam trgovački sud u Rijeci da hitno donose rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Arenom jer nažalost to je jedini mogući način da radnici svoju životnu egzistenciju ostvare putem novčane naknade na Zavodu za zapošljavanje. Predstečajna nagodba koju je pokrenula Uprava nakon toliko vremena više nema smisla, nema sirovina, nema ugovora, nema posla. Predstečajna nagodba bio je manevar Uprave da dan prije nego što su radnici podnijeli zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, oni upute svoj zahtjev za predstečajnu nagodbu. Ne znam kome se time pogoduje i kome mirišu ove nekretnine koje se nalaze na izuzetno atraktivnoj lokaciji ovdje u Puli, kazao je Šmitran.

Radnici Arene najavili su prosvjedni mimohod kroz centar grada koji će krenuti ispred njihove tvrtke sutra, u srijedu u 10.30 sati. Pozvali su sve radnike Arene, umirovljenike, bivše radnike i sve građane Pule da im se pridruže u zajedničkom defileu ulicama Pule.

- Zadnja nam je plaća isplaćena za mjesec svibanj 2013. godine. Situacija u tvrtki je katastrofalna. Napustio nas je rukovodeći kadar, odnosno financijski direktor i komercijalni direktor. Mi u stečaju vidimo kraj naše agonije jer jedino na taj način možemo doći do dijela naših potraživanja, a u slučaju predstečaja morali bi dolaziti na posao bez naknade, sve dok sami ne bi bili prinuđeni dati izvanredni otkaz, naglasila je Ljliljana Bonsa, povjerenica Sindikata Arena Pula.

Upozorila je da je krajem 2013. godine 21 osoba upisala svoja potraživanja od 3,8 milijuna kuna na nekretnine u Pazinu, gdje je do prošle godine radio pogon Arene. Osim toga, dodaje, u tvrtki je postojala, odnosno još uvijek postoji, interna štednja gdje su radnicima i sadašnjim umirovljenicima blokirani višemilijunski iznosi.

- Radnici su izdvajali i sredstva za kasu uzajamne pomoći, da se pomogne ljudima u nevolji, a danas su i ta sredstva nedostupna radnicima. Željeli bismo da institucije Republike Hrvatske utvrde gdje su ta sredstva završila!, kazala je Bonas, a Šmitran je najavio da će zbog svega ovoga sindikat pokrenuti kaznene prijave.

Automobili koji su prolazili Rivom u znak podrške trubili su štrajkašima, a ispred tvrtke su ih došli podržati i brojni građani. Iz Porezne Uprave došli su članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koji su jučer, zajedno s brojnim drugim sindikatima diljem zemlje ušli u generalni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu i kako bi podržali radnike Arene i Lipika gdje radnici također štrajkaju zbog neisplate 25 plaća. (M. JERIN)

Rossmanith: Medicinari masovno odlaze u inozemstvo

Dvosatnom su se štrajku solidarnosti najavili pridružiti i članovi Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Danas u podne, međutim, u dvorištu Mornaričke bolnice zatekli smo samo dvije članice iz pulske bolnice. Evo što predsjednica podružnice Suzana Rossmanith kaže o povodu štrajka i prijedlogu novog Zakona o radu.

- Novim Zakonom o radu žele nam povećati broj mogućih radnih sati u tjednu i do 58-60 sati. Koliko ćemo onda skupiti prekovremenih sati tijekom mjeseca, koji se uopće neće plaćati jer je tako regulirano zakonom!? Povod štrajku je ono što vidimo kad usporedimo javni i privatni sektor, javni Lipik i privatnu Arenu Modnu kuću. U objema tvrtkama je isto, u jednoj nema plaća osam mjeseci, u drugoj nema plaća šest mjeseci, a to znači da u državi ništa ne funkcionira. Ne znamo kako misle provesti fleksibilizaciju rada u sektoru zdravstva, budući da medicinskih sestara i tehničara ni sada nema dovoljno, a svaki dan čujemo da su poslali upite u Australiju, Novi Zeland, Kanadu, i čekaju odgovore. Može se dogoditi da izgubimo i 50-ak ljudi odjednom. Tada će zdravstveni sustav kolabirati, kaže Suzana Rossmanith.

Idu li u Zagreb na središnji prosvjedni skup sindikata, znat će sutra. "Ovisi o tome ide li prijedlog Zakona o radu u saborsku proceduru, ako ide, svi ćemo zajedno u Zagreb", kaže predsjednica podružnice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u pulskoj bolnici. (D. P.)

Porezna radila s bedževima, škole štrajkale

U pulskoj ispostavi Porezne uprave službenici nisu štrajkali, radilo se uobičajenim tempom, na olakšanje građana koji "hvataju zadnji vlak" za predaju porezne prijave.

Zašto nisu stupili u 2-satni štrajk upozorenja službenici u Poreznoj nisu željeli govoriti, no sa štrajkašima su se ipak solidarizirali noseći štrajkaške bedževe.

Štrajkalo se međutim u pulskim školama. U Gimnaziji su svi djelatnici od 12 do 14 sati bili u štrajku, povukli su se u zbornicu i na taj način dali podršku štrajku upozorenja. Učenici su na vrijeme obaviješteni pa oko škole u pravilu nije bilo nikoga. Jutarnja smjena nije imala posljednja dva sata, dok poslijepodnevna nije imala samo "nulti" sat.

U OŠ Veli Vrh također nije bilo nastave. Učenici su već poslije odmora pušteni kućama i u dvorištu škole od 11.30 sati nije bilo gotovo nikog.

- Još jučer su nam učitelji rekli da nećemo imati nastavu poslije 12 sati. Ustvari, nismo imali zadnja dva sata i pustili su nas kući, rekli su nam dva osmaša koje smo zatekli u dvorištu škole. Hodnici škole su pak bili potpuno prazni. Živo je bilo samo u blagovaonici, gdje su ručala djeca iz cjelodnevnog boravka. I zapravo su oni, uz ravnateljicu Karmen Kranjec bili jedini koje smo zatekli u školi.

Ravnateljica nam je pojasnila da su djeca u cjelodnevnom boravku u školi do 16.30, bez obzira na štrajk. Tih dva sata štrajka bili su pod nadzorom svojih učitelja pa nije bilo nikakvih problema. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter