U Puli starta regata Sveti Nikola

Detalj s prošlogodišnje regate (M. ANGELINI)
Detalj s prošlogodišnje regate (M. ANGELINI)

Najveća jedriličarska regata u Hrvatskoj ove će godine, sudeći po prijavama, srušiti svoj sedam godina stari rekord po broju natjecatelja. Te 2008. na Svetom Nikoli nastupilo je 468 jedriličara i jedriličarki, a ove je godine, na regatu koja će se od petka do nedjelje jedriti u pulskom akvatoriju, prijavljeno čak 487 iz 13 zemalja. Najudaljeniji sportaši u Pulu stižu iz Litve, dok su najbrojniji gosti Talijani, njih čak 136. Uz tradicionalne flote iz Slovenije, Poljske, Češke i Mađarske, veliko iznenađenje je i čak 15 jedriličara iz Francuske i Njemačke.

- Prošlogodišnja regata Svetog Nikole protekla je, usudio bih se reći, savršeno. U tri dana odjedreno je devet jedrenja što je, s obzirom na doba godine i duljinu dana, izgledalo gotovo nemoguće. Volonteri koji su sudjelovali u organizaciji dali su sve od sebe, jedriličari su se kućama vratili zadovoljni i ovoliki broj prijavljenih je najljepša nagrada za taj trud. Vjerujem da su upravo prošlogodišnji uvjeti na moru razlog velikog odaziva ove godine. S druge strane, to nam je i obveza da opet budemo dobri domaćini i organizatori - rekao je Vladimir Barbić, predsjednik Jedriličarskog kluba Vega koji i ove godine "potpisuje" organizaciju.

Izlazak u 9 sati

Prvi izlazak jedriličara iz uvale Valsaline na regatno polje predviđen je sutra u 9 sati, kad će se sve jedrilice 20-ak minuta zadržati unutar uvale kako bi svi zaljubljenici u fotografiju imali priliku zabilježiti taj jedinstven događaj.

Najzvučnije ime ovogodišnje regate je svakako Tina Mihelić, europska i svjetska prvakinja koja će za manje od godinu dana nastupiti u Riju na svojim drugim Olimpijskim igrama. Laser radial u kojem Tina jedri, inače je olimpijska klasa za žene, ali na Svetom Nikoli jedrit će u mješovitoj konkurenciji. Hrvatski jedriličari će nakon prvenstva Hrvatske na kojem je Tina dominirala, ponovo imati priliku odmjeriti snage i suprotstaviti se našoj najboljoj jedriličarki. Takva konkurencija je sigurno dodatni motiv za sve jedriličare i jedriličarke u klasi laser radial.

Nina i Sara

U klasi optimist jedriličarka Vege Sara Muješić te sestre Škopac, Nina i Lucija iz Cliva spremno dočekuju konkurenciju s domaće kriterijske ljestvice. Nina i Sara su trenutno na 2. i 3. mjestu u ukupnoj konkurenciji, odnosno vodeće među djevojčicama. Lucija je 6. u ženskoj konkurenciji, a još uvijek jedri u mlađoj dobnoj skupini, do 12 godina. David Medančić iz Kvarnera nalazi se na 11., a Emanuel Skočibušić iz Rovinja na 13. mjestu kriterijske ljestvice, zadnjem koje vodi u reprezentaciju Hrvatske.

Regata sveti Nikola jedri se na dva regatna polja. Optimisti će jedriti u akvatoriju između šetališta Lungomare i Zlatnih stijena, za rad regatnog odbora na njihovom regatnom polju odgovoran je Refko Ganić, dok će se laseri pod vodstvom Teda Weidlicha jedriti ispred Verudele. Refko i Ted u svojim će odborima imati po 20-ak ljudi koje čeka naporan posao postavljanja bova, sidrenja regatnih brodova, zapisivanja prolazaka kroz cilj i računanja rezultata. Uz roditelje i članove Vege u organizaciji će sudjelovati i članovi ostalih istarskih jedriličarskih klubova.

Regata završava u nedjelju na Dan zaštitnika pomoraca svetog Nikole. Podjela nagrada najboljima predviđena je za 16 sati, a nagrade će dijeliti - Sveti Nikola. Osim uobičajenih pehara, ovogodišnje pobjednike, već tradicionalno, očekuju i slatka iznenađenja. (Gea BARBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter