U Puli stanovi pojeftinili 10 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interesira me stan iz vaše ponude od 70 kvadrata, onaj na prvom katu, s klimom, centralnim grijanjem, parkirnim mjestom, terasom i lodom. Možemo li se dogovoriti za popust ako platim u gotovini i nudite li uopce popust - ovim upitom, predstavivši se kao kupci, od nekolicine istarskih investitora koji imaju stanove u Ližnjanu, Puli i Porecu, pokušali smo doznati koliko ce nam spustiti cijenu stambenog kvadrata ako za to platimo kešom i hoce li se pokazati da svi oni koji imaju novac nekretninu mogu kupiti po znatno povoljnijoj cijeni.

Iako smo ocekivali da cemo telefonski barem otprilike moci doznati koliko bi mogao biti popust na ponudenu cijenu, svi s kojima smo razgovarali inzistirali su da pogledamo stan, nakon cega se možemo dogovoriti.

- Da, popusti su moguci, ali najbolje bi bilo da dodete i razgledate stan i prvo kažete svoju ponudu. Nakon toga možemo pregovarati, a sve ovisi i o tome na koji cete nacin platiti, hoce li sve biti u gotovini i u kojem roku planirate obaviti uplatu, glasio je odgovor prodavatelja.

Neki cak nude i kupnju stana placanjem najma, koji se uracunava u cijenu stana, te se pri kupnji stana kupoprodajna cijena umanjuje za ukupan iznos uplacene najamnine. Cinjenica je da investitori optereceni kreditima i bankama koje im vise nad glavom sve više pristaju na kompromis pa cijene u prosjeku spuštaju izmedu pet i 10 posto. To nam potvrduje i predstavnik agencije za nekretnine, koji kaže da se u javnosti stvara kriva predodžba da svi oni koji imaju keš stan mogu kupiti po cijeni nižoj i do 30 posto.

-Cijene stanova danas su realnije nego prijašnjih godina a investitori  su ocito naucili lekciju kada su zbog prenapuhanih cijena  ostali s velikim brojem praznih stanova, smatra Ivana Beljan s portala Crozilla, specijaliziranog za nekretnine.

-U ovoj se  krizi dogodila jedna pozitivna stvar, a to je kristalizacija cijena nekretnina te njihovo približavanje hrvatskoj stvarnosti što idealno  ide na ruku kupcima koji u ovom trenutku imaju novac. Na našem portalu sve su ucestaliji oglasi cija cijena ne prelazi više od tisuca eura po metru kvadratnom, dok novogradnju u nekim naseljima u Zagrebu možete kupiti vec za 1.200 eura po metru kvadratnom, veli Beljan dodajuci da su u usporedbi prvih sedam mjeseci ove i prošle godine cijene nekretnina u Puli pale za cak 10,4 posto. (Piše Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

OVO JE SAMO IZVADAK IZ TEME GLASA ISTRE O STANJU NA TRŽIŠTU NEKRETNINA, KOJU MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter