U Puli se već nudi širokopojasni Internet od 120 Mbit/s

Adrian Ježina
Adrian Ježina

Rast brzog interneta i prelazak na optičke kablove za prijenos podataka i telefoniju sve je važniji i za tradicionalne gospodarske grane. Turistička ponuda sve je nezamislivija bez širokopojasne internetske veze, kvalitetne mobilne telefonije i razgranate ponude TV kanala za sve dobne skupine posjetitelja iz raznih zemalja. O razvoju broadband interneta u nas, s naglaskom na Istarsku županiju, razgovarali smo s članom Uprave VIPNET-a Adrianom Ježinom, koji kaže kako njegova kompanija ima namjeru donijeti moderne mrežne tehnologije i u najmanje istarske gradove.

- Kakvi su planovi Vipneta u Istarskoj županiji? Koliko će biti kapacitet planirane širokopojasne mreže i koje će gradove i mjesta povezivati?

- Digitalna agenda 2020 podrazumijeva da svaki građani EU do 2020 imaju dostupne brzine interneta do 30 Mbit/s, a 50 posto građana EU do 100 Mbit/s. Vipnet posjeduje najrašireniju optičku mrežu i trenutno je dostupan u više od 370 tisuća kućanstava diljem Hrvatske. Kombinacija najboljih broadband tehnologija i tri puta veća pokrivenost superbrzim internetom od glavnog konkurenta doprinose dvoznamenkastom rastu Vipnetovih fiksnih usluga.

Naša optička mreža na ovom području nudi brzine do 120 Mbit/s i do 30 puta je brža od postojeće bakrene infrastrukture i telefonskih žica koje većina kućanstava još uvijek koristi za pristup internetu. U ovom smo dijelu Hrvatske za sada prisutni u Puli i Rijeci gdje na naše usluge možemo spojiti više od 30 tisuća kućanstava koliko je pokriveno našom superbrzom optičkom infrastrukturom koju ćemo i dalje širiti.

- Kolika je vrijednost investicije?

- Samo u prvih devet mjeseci 2015. godine Vipnet je u Hrvatskoj investirao 34.7 milijuna eura, uglavnom u širenje mreža nove generacije u mobilnom i fiksnom segmentu.

- U kojim rokovima bi trebala biti dovršena nova Vipneta investicija u Istri, te koje su izravne koristi za korisnike, privatne i poslovne?

- Optičke mreže, u usporedbi sa sadašnjim mrežama koje su temeljene na bakrenom mediju, omogućuju značajno veće brzine, prijenos podataka na velike udaljenosti, gotovo bez slabljenja signala, neovisno o lokaciji stana ili poslovnog prostora.

Za krajnjeg korisnika to konkretno znači da film visoke rezolucije veličine 2 GB s ovim brzinama interneta može preuzeti za samo 135 sekundi, a da glazbeni sadržaj cijelog audio CD-a može biti preuzet za manje od 45 sekundi.

Osim brzine preuzimanja sadržaja do 120Mbit/s korisnicima su na raspolaganju i brzine uploada do 15 Mbit/s što je posebno značajno za poslovne korisnike. U budućnosti će ove brzine biti još i veće. Nakon nadogradnje postojećeg EuroDOCSIS 3.0 standarda i uvođenja EuroDOCSIS 3.1 standarda, optičko koaksijalna mreža omogućavat će brzine i veće od 1 Gbit/s. Vipnetov projekt širenja optičke mreže diljem Republike Hrvatske je trajan te i iduće godine nastavljamo s povećanjem pokrivenosti pa su tako i kontinuirano investiramo.

- Istaknuli ste dvoznamenkasti rast fiksnih usluga Vipneta, a s obzirom na visoku konkurentnost hrvatskog telekom tržišta, riječ je o značajnom porastu. Pored brzog interneta, koji su ključni razlozi tog rasta?

- Prije svega Vip TV jer naša optičko kabelska infrastruktura omogućava bolje iskustvo gledanja televizije. Vip TV usluga je korisnicima u regiji osim na optičko kabelskoj infrastrukturi dostupna i preko bakrene infrastrukture ili satelita. Na raspolaganju im je više od 200 programa kao i najveći broj HD programa podijeljenih u tematske pakete, poput sportskog, dječjeg, glazbenog, informativnog, balkanskog, paketa za odrasle, HD paketa, HBO i ostale premium pakete.

Interaktivne usluge, poput Pauze, Snimalice, Zakasnili ste, Propustili ste, korisnika stavljaju u poziciju stvarnog gospodara TV sadržaja, a Vipnet je jedini operator koji nudi interaktivne usluge bez dodatne naknade. Ako primjerice zakasnite na film, odabirom funkcije Pogledaj od početka vraćate ga na početak. Gledate vijesti i dobijete važan poziv na kojeg morate odgovoriti. Odabirom funkcije Pauza zaustavljate vijesti u realnom vremenu i nastavite ih gledati po završetku telefonskog razgovora. Za nekoliko sati počinje vaša omiljena TV emisija, ali morate otići do trgovine. Odabirom opcije Snimalica unaprijed možete snimiti željeni sadržaj i pogledati ga kad vam to najviše odgovara.

- Kakvu ponudu sportskih sadržaja nudite, tu je najveća konkurencija?

- Dosta se govori i o sportskoj i filmskoj ponudi u TV paketima na tržištu. Vipnet je jedini operator koji ima ugovore s pet od šest najvećih studija te najveću Videoteku s više od 3500 naslova. Vip TV već u Osnovnom paketu donosi sportske programe Sport Klub 1, Sport Klub 3, Eurosport 1, Eurosport 2 i Sportsku TV, a u Proširenom nudi još 8 dodatnih programa: Sport Klub 2, Sport Klub 4, Sport Klub 5, Sport Klub 6, Fight Channel, Fight Channel World SD/HD i Kreator TV.

To prepoznaju i naši korisnici jer Vipnet je prema posljednjim istraživanjima  vodeći operator na tržištu prema zadovoljstvu korisnika fiksnih usluga, a čak 78 posto Vipnetovih TV korisnika je vrlo ili izuzetno zadovoljno uslugom. Istraživanja pokazuju visoku razinu korisničkog zadovoljstva s tehničkim aspektom usluge, tretmanom korisnika te ponudom i cijenama.

- Otvaraju li se tu nova radna mjesta?

- Vipnet trenutno ima više od 1.100 zaposlenih, a u Rijeci i Puli radi šezdesetak zaposlenih i s ponosom mogu reći da smo odlično ekipirani kako bismo mogli kvalitetno realizirati planove za širenje naše širokopojasne infrastrukture.

- Istra ima veliki broj gradova sa starom jezgrom. Kako dovesti najmoderniju tehnologiju u ta središta, a da se pritom ne devastira kulturna baština?

- Riječ je o uistinu značajnom pitanju jer postoji opasnost da takva, u turističkom smislu, strateški vrlo značajna središta ostanu izolirana. Zato je ključna dobra suradnja s konzervatorima, arhitektima i lokalnom zajednicom kako bi se pronašao optimalan način za istovremeno očuvanje kulturne baštine, ali i pristup tehnologijama 21. stoljeća. Sličnih slučajeva imamo duž naše obale i Vipnet je već na više primjera pokazao da je uz pravi pristup takve projekte moguće vrlo kvalitetno realizirati. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter