U Puli se uskoro otvara prva gradska kovačnica

Kovačnicu otvara Puljanin Romeo Maglić (M. ANGELINI)
Kovačnicu otvara Puljanin Romeo Maglić (M. ANGELINI)

Za otprilike mjesec dana Pula bi trebala biti bogatija za gradsku kovačnicu. U eri automatizirane i kompjuterizirane proizvodnje te jeftinih instant kineskih proizvoda, Puljani i njihovi gosti moći će uživo vidjeti jakih ruku djelo i pritom dobiti traženu uslugu, kupiti originalni uporabni proizvod ili suvenir. Riječ je o kovačnici koju će otvoriti Puljanin Romeo Maglić, iz zadnje generacije kovača s diplomom koju je stekao krajem 80-ih godina u Tehničkoj školi jer je nakon toga zanimanje kovača ukinuto iz programa škola. Danas je jedini u Istri koji radi određene kovačke poslove poput oštrenja kosa, plugova, pikuna, rankuna i drugog "ordenja".

- Prostor u kojem ću otvoriti kovačnicu nekadašnja je glavna austrougarska telefonska centrala od stotinjak kvadrata u Ulici sv. Polikarpa na Stoji. Taj mi je prostor vojska dodijelila prije 15-ak godina na doživotno korištenje, ali su u međuvremenu unutra bili i gljivari i dosta ga devastirali. Sada ću ga uz pomoć prijatelja urediti, unutra i izvana, postaviti kovačku opremu i, jednostavno, raditi ono što znam - kovati, kaže nam skromno 46-godišnji Maglić.

- Unatoč tjelesnom oštećenju, u rukama mu ne nedostaje snage, a ideja mu ne manjka. Probajte tući kovinu stojeći na jednoj nozi. To je vrlo teško, ali Romeo upravo to radi, ima ruke od čelika i to mu je kompenzacija za nedostatak noge. Pravi je virtuoz u svom poslu, ponosno kaže njegov prijatelj tijekom obilaska prostora.

Prijatelji ga hvale da je pravi umjetnik u izradi noževa, bodeža, sablji, oklopa. Dobro surađuje s hrvatskom policijom u brojnim aktivnostima, a budući da je poznat kao specijalist u izradi noževa, kao kuriozitet prijatelji ističu podatak da je jedan njegov nož, svojevremeno, hrvatski ministar policije darovao slovenskom kolegi.

Vlasnik je i dvaju svjetskih patenata, takozvane klesalice koju koriste kipari, kirurzi i zlatari, te "škorpiona" koji je razvio u suradnji s MUP-om, a koji služi za sputavanje zatvorenika bez fizičkog kontakta. Uz Romea, u kovačnici će raditi dva pomoćnika, šegrta, koji će učiti od njega, te knjigovođa. Osim toga, zahvaljujući podršci Grada Pule i Turističke zajednice, imat će i štand na Giardinima gdje će svakodnevno po dva sata turistima pokazivati vlastito znanje i sposobnosti kovača. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter