U Puli se okupio rekordan broj knjižničara

Nulti dan Sa(n)jma knjige u Istri (D. MEMEDOVIĆ)
Nulti dan Sa(n)jma knjige u Istri (D. MEMEDOVIĆ)

Pred do sada najvećim brojem knjižničara, u Domu hrvatskih branitelja održan je nulti dan 21. Sajma knjige u Istri, posvećen upravo knjižničarima.

- Obično sam uzbuđena jedino kada otvaram Sajam, a ovaj put sam uzbuđena i otvarajući program posvećen knjižničarima. Oni su dio našega sajma još od sedmog izdanja, a niz godina surađujemo s pulskom Gradskom knjižnicom i čitaonicom i sa Sveučilišnom knjižnicom, kazala je direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Voditeljica Sveučilišne knjižnice Tijana Barbić Domazet govorila je o važnosti programa posvećenih knjižničarima.

- Kada se radi s Magdom, onda je tu uvijek puno posla, i posebno me veseli ta otvorenost svijetu koja vlada tijekom sajamskih dana, a naše knjižničarke Tea Grujić i Nives Franić rade s volonterima. Brojni će učenici istarskih pa i riječkih srednjih škola organizirano obići Sajam, pa je stoga važnije organizirati stručno vodstvo, a upravo naše djelatnice osposobljavaju volontere, kazala je Barbić Domazet.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović kazala je da su ove godine prisutni knjižničari iz Rijeke, Zadra, Vinkovca, Delnica, Splita, Dubrovnika, Zagreba, Vodica, Skradina, osim onih iz Pule i Istre te da su ovi susreti između inače udaljenih knjižničara vrlo vrijedne prigode za suradnju.

Potom su Tea Grujić i Nadia Bužleta provele nazočne knjižničare kroz Sajam, gdje su se odvijale posljednje pripreme.

Grujić im je ukazala na neke osobitosti Sajma. Između ostalog je kazala da će Sajam ove godine imati svoj pravi antikvarijat s više od 6.000 naslova zahvaljujući antikvaru Željku Međimorecu iz riječkog Ex Librisa.

U nastavku je održan okrugli stol "Knjižnice, nakladnici i kulturna raznolikost: zakonske odredbe i hrvatska realnost". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter