U Puli se obilježava Svjetski dan zdravlja

Mjerenje tlaka građanima na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)
Mjerenje tlaka građanima na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)

Iako se ujutro činilo da će brojne najavljene manifestacije povodom obilježavanje Svjetskog dana zdravlja pokvariti kiša, nebo je Puljanima ipak bilo blagonaklono pa su tijekom prijepodneva sve priredbe održane kao što je bilo i najavljeno. Od ranoga jutra gužva je tako vladala na tržnici gdje su maturanti Medicinske škole Pula, zajedno s nastavnicima stručnih predmeta i članovima Udruge dijabetičara Istarske županije, građanima mjerili tlak i razinu šećera u krvi. Koliko su zdravi htjeli su doznati mnogi, čak i političari koji su svoju kampanju vodili na okolnim štandovima.

Medicinari su građanima dijelili i zdravstvene brošurice koje su sami izradili, a letke i knjižice o tome kako očuvati svoje zdravlje dijelile su i djelatnice Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Kako doznajemo od epidemiologinje Olge Dabović Rac, ove je godine tema Svjetskog dana zdravlja visoki krvni tlak od kojeg, kako je rekla, u županiji boluje čak svaka treća osoba. Stoga ga je važno na vrijeme otkriti i ispravno liječiti. No, prevencija je ipak najvažnija pa se tako tjelesnom aktivnošću i pravilnom prehranom tlak može "držati" po kontrolom. Upravo su stoga djelatnice Zavoda za građane napravile i pravu malu piramidu zdrave prehrane - kako bi ih upozorile što se mora, i u kojoj količini, jesti.

Veselo je, ili bolje rečeno razigrano, bilo i na pulskim Giardinima gdje su se Puljanima predstavile plesne grupe. Mali i veliki plesači dali su sve do sebe te izmamili gromoglasan pljesak. Oni kojima je draži bicikl mogli su se okušati na poligonu koji je u tu svrhu bio postavljen na Forumu. Kako nam je rekao mali Antonio, koji je trgom "đirivao" dok su mama i tata pili kavu u obližnjem kafiću, super je voziti po gradu kada znaš da te "neće auto".

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja nastavlja se i sutra u Šijanskoj šumi - jutarnji su sati predviđeni za hodanje, a poslijepodne će se, uz predviđene zdravstvene sadržaje, biti moguće uključiti u vježbanje joge ili se pridružiti članovima Tai chi kluba Pula, organizirano voziti bicikl po šumskim putovima ili pogledati prezentaciju dresure pasa. U slučaju lošeg vremena program se otkazuje. Cjelokupni program organiziran je u sklopu gradskog projekta Pula - zdravi grad, uz pomoć brojnih udruga i Istarske županije. (Borka PETROVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter