U Puli se obilježava Europski tjedan kretanja

Ukazalo se na probleme mobilnosti osoba s invaliditetom (D. ŠTIFANIĆ)
Ukazalo se na probleme mobilnosti osoba s invaliditetom (D. ŠTIFANIĆ)

Rad i aktivnosti udruga članica Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom (IFUOSI) predstavljeni su danas na Narodnom trgu u Puli obilježavajući tako Europski tjedan kretanja koji traje do 22. rujna. Prezentacija je održana s ciljem osvješćivanja i senzibiliziranja građana na probleme osoba s invaliditetom te podizanja svijesti o potrebama i mogućnostima mobilnosti osoba s invaliditetom.

Građanima su članovi udruga dijelili prigodne letke vezane uz obilježavanje Tjedna kretanja, a mogli su i upoznati članove IFUOSI-ja koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica, bijelog štapa i ostalih neophodnih pomagala, poslušati njihova iskustva, želje i potrebe te postavljati željena pitanja.

Također, svi koji su to željeli mogli su iskušati vožnju u invalidskim kolicima te hodati na štakama i uz pomoć hodalice, razgledati osobno vozilo s ugrađenim ručnim komandama prilagođeno upravljanju osobama s invaliditetom koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta i kombi  prilagođeno za prijevoz osoba u invalidskim kolicima ili krevetu.

- Važna nam je interakcija s građanima jer na taj način ih senzibiliziramo i upoznajemo s našim svakodnevnim teškoćama, rekao nam je predsjednik IFUOSI-ja Davor Komar. Istaknuo je da je napredak u svijesti građana o osobama s invaliditetom vidljiv kao što su vidljivi i pomaci Grada Pule u uklanjanju barijera. No, problema s barijerama ima još puno, smatra Komar te navodi primjer Ulice Sergijevaca u kojoj svaki dućan ima stepenicu preko koje je osobama s invaliditetom teško prijeći, a nalaze se u prizemlju.

- Ono što nas najviše muči trenutno je nefinanciranje udruga. Zbog toga je njihov rad doveden u pitanje te će se 26. rujna u Koprivnici organizirati skup "Budućnost udruga osoba s invaliditetom" na kojem ćemo se s nadležnima iz Ministarstva pokušati dogovoriti oko tog problema, najavio je Komar. Ako skup ne donese rezultate, udruge će 15. listopada u svojim gradovima, a potom i 3. prosinca na Markovom trgu u Zagrebu organizirati veliki prosvjed.

- Bolest nam je uzela ruke i noge, a sadašnja Vlada nam je skinula glavu, slikovito nam je pojasnio Komar te kazao da nikad nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega se više ne mogu financirati iz proračuna za programe i projekte. Sada, rekao je, trošimo zalihe i sredstva sponzora i donatora, no situacija je teška. 

Najmlađi učili o prometnim pravilima

U sklopu Europskog tjedna kretanja, na pulskoj je tržnici održana preventivna akcija "Sigurno i vješto u prometu" koju je organizirao Autoklub Pula - Rovinj u suradnji s Gradom Pulom. Namijenjena je prvenstveno prvašićima, odnosno djeci od tri do sedam godina, a cilj je upoznati ih s pravilima u prometu i prometnim znakovima da bi bili što sigurniji sudionici u prometu te ih naučiti poštivanju prometnih pravila od malih nogu.

Djeca su učila kako sigurno prijeći ulicu, što znači crveno svjetlo na semaforu i pješački prijelaz. Za tu je potrebu na tržnici iscrtan pješački prijelaz i postavljen mali semafor pa su mališani u praksi i na sigurnom mogli vidjeti što ih čeka na ulici i u prometu. (N. SOFTIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter