U Puli se (g)radi, ali centar nikad derutniji

Urušeni grad - Cankarova ulica
Urušeni grad - Cankarova ulica

Grad nam je zapušten, izlozi prljavi, prašnjavi, pločnici rastučeni, ulice zakrpane, gradilišta napuštena i zarasla u korov. Bez obzira na sve manifestacije, kulturna i ina događanja, Pula je postala grad zatvorenih poslovnih prostora, ogromnog broja izloga na kojima stoje natpisi "iznajmljuje se ili prodaje se".

Obrta i starih zanata gotovo da i nema, ali zato fast foodovi predstavljaju vrhunac poduzetničke inicijative. Fasade su najcrnja točka zapuštenog središta, ali i predgrađa. Pročelja su prije 10-20 godina bila već derutna, a sada zbog otpadanja žbuke i betonskih dijelova predstavljaju pravu opasnost za prolaznike.

U samom centru stoje desetljećima napuštene, gotovo razrušene, kuće s kračunima na vratima koja samo što se ne raspadnu, napuštena poslovna dvorišta nalikuju prije kulisama kakvog igranog filma negoli urbanoj stvarnosti. A ne treba puno da se situacija barem malo izmjeni nabolje - dovoljna je jedna odluka gradonačelnika kojom bi naložio vlasnicima da urede nekretnine.

Pročelnik Damir Prhat smatra da se čini koliko se može. Za dosadašnji broj obnovljenih fasada u programu "Dolcevita" reći će da je bolje išta nego ništa, iako Grad zaista nastoji pomoći vlasnicima zgrada da sudjeluju u ovom projektu obnove povijesne jezgre sufinancirajući dio troškova. Ipak, zbog gospodarske krize i teškog imovinskog stanja tek se manji broj vlasnika zgrada odlučuje za ovaj, sada prošireni program, pojašnjava Prhat.

Dogradonačelnik Fabrizio Radin ističe da se pojedine fasade nisu obnavljale još od Drugog svjetskog rata pa se projektom "1.000 fasada" novac pokušava dobiti iz EU-fondova. "Kucamo na sva moguća vrata jer Grad nema proračunskih mogućnosti za obnovu", kazao je.

Ipak, bez obzira na sve što se u Puli u ovom trenutku (g)radi, proteklih se godina nije činilo onoliko koliko se trebalo. Pula se nije obnavljala onim tempom kojim su to činili drugi gradovi. (V. KAPELOTO; snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter