U Puli se dulje nego drugdje ceka na pregled

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O problemu predugog cekanja na preglede u pulskoj Opcoj bolnici govorili su dr. Irenko Srdoc i Dunja Racic, pulski gradski vijecnici s liste Ladonje.

Doznajemo da je medu najduljim cekanjima ono za pregled kod kardiologa, oko šest mjeseci prilikom narucivanja putem jedinice centralnog narucivanja. Izuzeti su hitni pacijenti koji se primaju odmah. Dugo se ceka i na prvi pregled kod dijabetologa, rekla je Racic i dodala da se u pulskoj bolnici ceka dulje nego li u drugim bolnicama.

Zapitala se je li tome razlog preopterecenost lijecnika poslom ili lošija organizacija rada. Ukazala je na cinjenicu da lista cekanja nije javno dostupna putem web stranice bolnice kao što je to slucaj s drugim ustanovama.

- Niz godina pulska bolnica ima duge liste cekanja na mnoge specijalisticke preglede. Pacijenti su time psihicki optereceni, jer strahuju za svoje zdravlje, i materijalno optereceni, jer odlaze kod privatnika. Nije lako niti timovima u specijalistickim ordinacijama jer im pacijenti prenose svoje nezadovoljstvo, rekla je Racic.

Broj zdravstvenih usluga stalno se povecava što rezultira vecom potrošnjom i duljom listom cekanja, pojašnjava dr. Srdoc. K tome produljuje se životni vijek, više je terapijskih i dijagnostickih postupaka što sve skupa rezultira povecanom potrošnjom u zdravstvu.

Sredstva bolnice su limitirana, a decentraliziranih 14 milijuna kuna godišnje, odlaze na servisiranje starih dugova, umjesto da se plate timovi koji bi smanjili liste cekanja i unaprijedili zdravstvenu zaštitu. Dr. Srdoc predlaže da županija osigura dodatna sredstva za specijalisticke preglede da bi se smanjile liste cekanja.

Takoder naglašava važnost bolje organizacije rada unutar djelatnosti i unutar bolnice u cjelini. Dobra koordinacija unutar specijalnosti znatno skracuje cekanje. Naveo je primjer smanjenja cekanja na pretragu dopler vena i arterija u djelatnosti gdje je zaposlen.

Umjesto dva do tri mjeseca koliko se ranije cekalo, boljom koordinacijom lijecnika smanjeno je cekanje na 20-ak dana. Slicno bi se moglo napraviti i kod drugih pretraga. Na koncu zakljucuje da bi se svi specijalisticki pregledi trebali obaviti unutar mjesec dana.


Podijeli: Facebook Twiter