U Puli se blagdansko ozračje ne nazire

Pula tek postavlja blagdansku rasvjetu (M. MIJOŠEK)
Pula tek postavlja blagdansku rasvjetu (M. MIJOŠEK)

Svi veći gradovi u Hrvatskoj posljednjeg tjedna studenog uplovili su u blagdansko raspoloženje, paljenjem ukrasnih svjećica i prve od ukupno četiri adventske svijeće na glavnim gradskim trgovima, a Pula se uljuljala u letargiju.

Danas, prvog dana prosinca, mjeseca kada svi, bez obzira na godine ili stanje u novčaniku, vole početi obilježavati zadnji kalendarski mjesec, veselo dočekati kraj jedne i početak nove godine, ulice su i dalje u mraku. Blagdansko se ozračje niti ne nazire, a ni raspoloženje prolaznika nije bolje.

Iako će mnogi reći da se ne možemo uspoređivati s glavnim gradom Hrvatske, ne možemo ga niti zaobići. Naime, Zagreb je europska hit destinacija, a da tako i ostane Zagrepčani su se poprilično angažirali.

Tako je i adventski program svake godine sve bogatiji pa je i ove godine jedan od središnjih događaja bio "Paljenje lampica na Zrinjevcu", a program se nastavlja svakog dana tijekom čitavog prosinca. No, ako pogledamo i manje gradove, ne zaostaju svojim programom puno za Zagrebom

Tako su Grad Split i Turistička zajednica grada u suradnji s tamošnjom nadbiskupijom i uz pomoć gradske tvrtke, ove godine prvi put organizirali paljenje svijeća adventskog vijenca postavljenog oko fontane na rivi.

Također, u sklopu adventa u Rijeci, na Koblerovom trgu, održan je program obilježavanja došašća i paljenje prve svijeće na adventskom vijencu.

A Pula? U gradu se tek postavlja blagdanska rasvjeta i dekoracija. Postavljena su i postolja za jelke. No osim toga, božićni duh se ne osjeća. Žaruljice će se tradicionalno upaliti 6. prosinca na blagdan Svetog Nikole, a do tada? Što reći, osim da je sva sreća da imamo Mueller koji je na svoje pročelje stavio prigodne blagdanske dekoracije još 10. studenog i time naznačio početak blagdana.

Iako će mnogi reći da je to radi animiranja potrošača i veće potrošnje, što je istina, ali za sve ostale riječ je i o pravom ugođaju koji građane prati tijekom prosinca i sprema ih za još jedan pozdrav stare i doček nove godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter