U Puli Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

S konferencije za novinare 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva (B. VINCEK)
S konferencije za novinare 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva (B. VINCEK)

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva održava se po 45. put, a ove će godine u Puli od 22. do 24. studenoga okupiti 50-ak pripadnika filmskih klubova i autora, rekao je voditelj Pulske filmske tvornice, Marko Zdravković Kunac na konferenciji za novinare u Klubu PFT-a.

Ovogodišnju Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva organiziraju Hrvatski filmski savez i Pulska filmska tvornica, dok je partner u organizaciji Javna ustanova Pula film festival. Voditeljica Kluba PFT-a Ivana-Nataša Turković rekla je da je na reviju prijavljeno 119 filmova među kojima je najviše bilo igranih i dokumentarnih, a najmanje animiranih.

- U službeni program uvršteno ih je 36, među kojima su, što se Istre tiče, film Amira Alagića "Poigravanje ili pokvareni bojler" u produkciji Pulske filmske tvornice, videospot "Cool Weather Song" pulskog rock benda Audio Remains i "Ethan" Elvisa Lenića u produkciji Šikuti Machinea. Pulska filmska tvornica treća je po brojnosti prijavljenih filmova, čak dvanaest, a više prijavljenih imali su Akademija dramskih umjetnosti - njih 14 i Kinoklub Zagreb s čak 18 filmova. Među odabranih 36 filmova je 13 igranih, 12 eksperimentalnih, četiri videospota, četiri animirana i samo tri dokumentarna. Na Reviji će biti prikazana i četiri filma sa 75. festivala UNICA - Svjetskog festivala neprofesijskih i nekomercijalnih filmova, kazala je Turković.

Selekcijsku komisiju i ocjenjivački sud sačinjavaju Igor Bezinović, Damir Čučić, Ana Hušman, Silvestar Kolbas (selekcijska komisija), Dinka Radonić (ocjenjivački sud) i Jasna Žmak, za koje je Zdravković Kunac kazao da su svi mahom mladi i nagrađivani autori što je potvrdila i Tanja Miličić, voditeljica kina Valli koji će biti domaćin projekcija, javnog žiriranja i dodjele nagrada. U sklopu 45. revije bit će održana i radionica "Brendiranje projekata filmskih organizacija" koju će voditi Davor Mišković u subotu u 9 sati u klubu PFT-a te "Kostimirani Fake In Protokol Party" u Cabahiji također u subotu u 21.30 sati. Pokrovitelji Revije su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica grada Pule. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter